Politică

Românii și Ucraina - ne mai pasă? Ștefănuță: „Cămașa e mai aproape decât sumanul, asta e realitatea”

La șase luni de la începutul invaziei Ucrainei de către armata rusă, românii par să fie tot mai indiferenți față de situația de după graniță și mai preocupați de problemele pe care le resimt în viața de zi cu zi.

Rusia a bombardat un tren aflat într-o gară, chiar de ziua națională a Ucrainei. FOTO: Facebook/ Nicu Ștefănuță Rusia a bombardat un tren aflat într-o gară, chiar de ziua națională a Ucrainei. FOTO: Facebook/ Nicu Ștefănuță

 

 


De ziua națională a Ucrainei, Putin a ordonat bombardarea unui tren aflat în gară, omorând 22 de civili și rănind alți 50. Pentru mulți dintre români, însă, vestea reprezintă doar o nouă știre venită de dincolo de graniță, care șochează pentru o clipă, apoi e dată uitării.

 


Potrivit unui sondaj realilzat recent de IRES, tot mai mulți români declară că nu urmăresc ce se întâmplă în Ucraina, în timp ce tot mai mulți par să „înghită” propaganda rusă.

 


„Românii și Ucraina - ne mai pasă?

Azi noapte Rusia a bombardat un tren aflat într-o gară, chiar de ziua națională a Ucrainei. Astfel le-au urat rușii «independență plăcută», omorând cu această ocazie 22 de civili și rănind alți 50. Asta se numește «crimă de război»! Iar Putin este exact asta, un criminal. 


Tot ieri am primit de la IRES un sondaj detaliat de opinie, despre ce mai cred românii despre război.

Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew Europe

Vreau să cunoașteți și voi aceste date:


1. Românii își iau toate știrile despre Ucraina de la televizor (83%)! Știu că mulți se chinuie să explice pe Facebook și o fac bine. Numai că atâta timp cât la noi urlă vesele trompetele rusești la televizor, informația de aici ajunge doar la o bulă.

2. S-a dublat numărul românilor care zic că NU urmăresc ce se întâmplă în Ucraina (40%)! Cifra asta este nasoală tare pentru că arată ceea ce știam instinctiv cu toții: oamenii au alte preocupări și este normal să aibă în condițiile crizei energiei și inflației. Cămașa e mai aproape decât sumanul, asta e realitatea.

3. Aproape o treime din români cred că «invazia Rusiei poate fi justificată» (31%)! Dacă mai era nevoie să o zic, asta e dovada clară că propaganda funcționează. Zelenski evreul, NATO care e și ea de vină, Ucraina care ne este dușman - toate poveștile astea AU PRINS LA PUBLIC.

4. Și mai șocant este faptul că un sfert dintre noi cred că rușii denazifică Ucraina (25%)!Povestea asta este propagandă rusă pură. Ucraina nu este un stat nazist iar Rusia nu are niciun mandat internațional să facă ‘denazificări’, ba dimpotrivă are un vot aproape unanim al ONU care o condamnă pe ea.

5. Românii sunt totuși relaxați în privința pericolului de invazie pentru țara noastră (72%)! Cu alte cuvinte ne cam place în NATO, pentru că noi suntem protejați pe partea asta a hotarului. Să sperăm că lipsa interesului pentru război și mâncarea cu lingura a propagandei ruse sunt doar semne de obișnuință cu binele apărării comune dar și semne că societatea are teme mai urgente.

DAR. Avem voie să uităm și cu ce cost?”, arată europarlamentarul Renew Europe, Nicu Ștefănuță, într-o postare pe rețelele de socializare.

CITEȘTE ȘI:

Nicu Ștefănuță: Bugetul UE trebuie să fie suficient de mare încât să răspundă nevoilor actuale ale românilor – creșterea prețurilor la energie, inflație, ajutor pentru refugiați

Ultimele Stiri
abonare newsletter