Politică

Nicu Ștefănuță, întâlnire cu ambasadoarele României și Moldovei la UE: „Moldovenii trebuie să primească ajutor”

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță a avut recent o întâlnire cu ambasadoarea României la UE, respectiv cu ambasadoarea Moldovei pe lângă UE, împreună cu care a stabilit cum poate Moldova să profite de statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

 

 


Nicu Ștefănuță, europarlamentar Renew/ USR și raportor general pentru bugetul UE, a avut zilele trecute o întâlnire cu Iulia Matei, ambasadoarea României la Uniunea Europeană și cu Daniela Morari, ambasadoarea Moldovei pe lângă Uniunea Europeană, alături de care a stabilit modurile prin care Republica Moldova poate profita de pe urma statutului de țară candidată la UE. 

 


Astfel, europarlamentarul arată că este important ca Republica Moldova să aibă încă de acum acces la fonduri de pre-aderare, întrucât moldovenii se găsesc într-o situație delicată din cauza scumpirilor și a inflației uriașe.

„M-am întâlnit cu două ambasadoare care fac cinste meseriei lor și arată că avem oameni de calitate în viața publică. În stânga este doamna Iulia Matei, ambasadoarea României la Uniunea Europeană. În dreapta este doamna Daniela Morari, ambasadoarea Moldovei pe lângă Uniunea Europeană (vezi foto sus). Ce am stabilit împreună? Păi, cel mai important în următoarea perioadă este să ajutăm Moldova să simtă efectiv noul său statut, de țară candidat la Uniunea Europeană. Asta înseamnă ca Moldova să aibă acces la fonduri de pre-aderare, să participe la programe europene importante. Moldovenii trebuie să primească ajutor, în condițiile în care inflația e uriașă și costurile energiei s-au triplat. Unde mai pui pericolul războiului rus!”, a transmis Nicu Ștefănuță.


În calitate de raportor general pentru bugetul UE, Nicu Ștefănuță și-a luat angajamentul să se ocupe ca aceste planuri să se materializeze.

„Care e rolul meu? Știți că sunt «omul cu banii al Parlamentului European», adică raportorul general pentru bugetul UE, așa că mă ocup ca aceste priorități să se și întâmple. 


Mai e ceva: ambele sunt femei extraordinar de bine pregătite, sunt tare mândru că Moldova și România au astfel de reprezentante!”, a mai arătat europarlamentarul.

Moldova, țară candidată la aderarea la UE

Consiliul European a decis în luna iunie acordarea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană pentru Moldova și Ucraina. „Este un moment istoric - un pas crucial în drumul vostru către UE”, a scris președintele Consiliului European Charles Michel pe Twitter.


Totodată, Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei, căreia îi va acorda statut de candidat după ce autoritățile georgiene vor înlătura restanțele.

„Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a reacționat președintele Maia Sandu. „Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort pe care suntem pregătiți să-l parcurgem împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor în Uniunea Europeană”, a conchis șefa statului.

CITEȘTE ȘI:

Președinta Comisiei Europene cere liderilor europeni „să fie la înălţime” și să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidate la UE

Ultimele Stiri
abonare newsletter