Opinii

Cafteala din USL se extinde în PNL

Fără să fie (neapărat) o surpriză: omul de încredere al lui Crin Antonescu, Radu Zlati îl atacă pe Ludovic Orban, despre care știm că îi stă lui Antonescu ca un spin în cur.

Ludovic Orban și Crin Antonescu Ludovic Orban și Crin Antonescu

Iată ce spune Zlati pe blog: „PNL în loc să își folosească forțele în lupta majoră, cea împotriva regimului Băsescu (regim încă viu prin sechelele acestuia), își va irosi o parte din forțe fie apărându-l pe Orban împotriva atacurilor (întru totul motivate) ale PSD-ului, fie apărându-se pe sine ca partid împotriva atacurilor PSD (nejustificate, după părerea mea, deoarece Orban nu poate fi identificat cu partidul)”

Decât o păruială serioasă cu PSD și Victor Ponta, cu care e evident că nu se mai înțelege, dar de care (încă) mai are nevoie până la alegeri, Antonescu preferă să folosească gura slobodă a lui Orban pentru a face puțină curățenie în propriul partid. Care partid pare a nu mai fi la fel de strâns unit în jurul conducătorului iubit. Ba chiar dimpotrivă, pe ici pe colo se văd unii dispuși să-l scurteze... la mandat.


Când Zlati spune că „PNL... își va irosi o parte din forțe fie apărându-l pe Orban împotriva atacurilor (întru totul motivate) ale PSD-ului...”, de fapt spune că partidul nu-l va apăra sau, dacă o va face, o va face fără prea multă tragere de inimă și cam în silă.

Iar când spune că atacurile PSD la adresa liberalilor ar fi nejustificate pentru că „Orban nu poate fi identificat cu partidul”, îl poziționează pe incomodul fost ministru în afara cercului de putere din PNL, implicit în afara „familiei” președintelui Antonescu (surprinzător, oameni precum Helwig sau Mănescu sunt mai apropiați de liderul liberal).


Astfel, raporturile dintre Antonescu și partid se așează în felul acesta: membrii partidului sunt buni atâta vreme cât sunt în spatele său (și la propriu, și la figurat), iar partidul trebuie ferit de un război sângeros cu PSD (alte forțe politice nu-l prea atacă, din nou surprinzător).

Pentru Antonescu, dorința de a ajunge la Cotroceni e atât de mare încât e dispus să înghită orice broscoi din partea lui Victor Ponta, dacă asta înseamnă că mai are o șansă, oricât de mică, să fie candidatul USL. (Părerea mea este că nu, Ponta vrea să candideze el, dar asta este altă poveste.)


Mai este, desigur, varianta ieșirii de la guvernare înainte de alegeri, dar asta nu „voluntar”, pe ușa din față, trântind ușa bărbătește (pentru că ar putea fi păgubos electoral), ci doar scos de la Palatul Victoria cum la rândul lor au făcut în aprilie 2007 cu PD.

Doar că, această variantă are neajunsurile ei: riscul ca PSD să îl „arunce” cu boarfe cu tot, ca pe o femeie ușoară prinsă în așternuturi cu instalatorul, respectiv dificultatea de a explica electoratului (vecinilor, cum ar veni) de ce a îndurat atâția ani concubinajul dacă nici nu-l iubea și și-o mai lua și pe coajă!


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paul Niculescu este analist politic și director editorial al cotidianului Monitorul de Cluj.
Poate fi urmărit pe www.monitorulcj.ro, pe Facebook www.facebook.com/paulniculescu.ro sau pe Twitter @Paul_Niculescu.

abonare newsletter