Național

Surse: România a pierdut procesul pentru aurul de la Roșia Montană. Statul român riscă să plătească peste 2 miliarde de dolari.

Guvernul României se așteaptă să piardă procesul intentat de Gabriel Resources, la Tribunalul Băncii Mondiale, pentru proiectul aurifer ratat din Apuseni. Subiectul a fost abordat în ședința de Guvern de miercuri, 31 ianuarie 2024.

Vechea exploatare minieră de la Roșia Montană/ Foto: arhivă Vechea exploatare minieră de la Roșia Montană/ Foto: arhivă

 

 


România se așteaptă ca pe 10 februarie să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană, după scandalul prin care locația a fost introdusă în patrimoniul UNESCO.

 


Surse guvernamentale au declarat pentru Digi24 că subiectul a fost discutat miercuri în ședința de Guvern, Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor așteptându-se ca România să fie obligată să plătească cel puțin 2 miliarde de dolari.

În procesul cu statul român, inițiat în anul 2015, Gabriel Resources a solicitat, inițial, prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari, suma finală ajungând la 4,75 de miliarde de dolari, fără penalități.


Compania a anunțat, într-un comunicat de presă, că tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) a declarat procedura închisă pe 14 septembrie 2023. Hotărârea finală ar trebui pronunțată până pe data de 13 martie 2024.

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer eșuat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.


Ciolacu: „M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmă că Guvernul se aşteaptă ca pe 10 februarie să vină o decizie definitivă în cauza privind Roşia Montană şi este pregătit pentru discuţii, dacă statul român va fi obligat la despăgubiri, subliniind, însă, că vor fi prezentate public toate documentele din care reiese cine a greşit din partea română în acest proces, citat de Agerpres.ro

„M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină ca şi prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de către alţii. După vaccinuri... astăzi fac o şedinţă de guvern ca să contractăm o firmă de avocaţi ca să ne putem apăra ca şi alte state din Uniunea Europeană (în cauza Pfizer - n.red). Înţeleg că până pe data de 10 va veni şi o decizie definitivă în cazul Roşia Montană. Ieri, în şedinţa de Guvern, am rugat toţi colegii care deţin informaţii şi care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocaţii pe care i-am avut în acest proces, astfel încât românii, cu toţii, să ştie adevărul”, a declarat, joi, Ciolacu.

El a precizat că discuţii cu privire la plăţi la care ar urma să fie obligat statul român vor avea loc după finalizarea procesului.


„În ceea ce priveşte plăţile, sunt ferm convins că vom avea o discuţie cu cei care este posibil să câştige acest proces, Întâi şi întâi să vedem, instanţa, ce sumă va hotărî. Oricum, vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice şi administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziţie şi românii să ştie foarte clar cine a greşit în această speţă”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Așa arată lacul de la Roșia Montană. Nivelul apei din lacul Tăul Mare, scăzut cu peste 5 metri

abonare newsletter