Național

Un potențial focar de gripă aviară: 22 de lebede moarte au fost găsite pe un lac din Deltă

Mai multe lebede au fost găsite moarte pe un lac din Delta Dunării. Autoritățile au prelevat probe ca să afle dacă aveau gripă aviară.

22 de lebede au fost găsite moarte în deltă / Foto: pixabay.com 22 de lebede au fost găsite moarte în deltă / Foto: pixabay.com

 

 


Un număr de 22 de lebede au fost găsite moarte pe lacul Obretinul Mic din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), iar probe prelevate de la acestea sunt analizate în momentul de faţă în laboratorul de specialitate al Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru a stabili dacă aveau gripă aviară.

 


Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a declarat pentru agerpres.ro că rezultatele probelor vor fi disponibile cel mai probabil vineri seara şi că s-au luat primele măsuri.

„Am depistat o zonă nisipoasă cu pânza freatică la o adâncime corespunzătoare pentru a ecarisa teritoriul şi a îngropa în această zonă cadavrele depistate, bineînţeles cu dezinfecţia de rigoare, pentru a evita răspândirea microbilor în mediu, la alte păsări domestice sau sălbatice. Fiind un posibil focar într-o zonă sălbatică, nu există un risc major de contaminare a păsărilor domestice, mai ales că mobilizarea noastră e maximă”, a precizat directorul DSVSA.


CITEȘTE ȘI:
O lebădă prinsă în gunoaie la Barajul Florești, salvată de la moarte

 

În contextul evoluţiei gripei aviare şi a pestei porcine africane, instituţia a făcut informări permanente către primării, ferme comerciale şi gospodăriile private, astfel încât contactul dintre animalele domestice cu cele sălbatice să fie evitat şi să nu apară focare în ferme private.


Potrivit sursei citate, ultimul focar de gripă aviară înregistrat în judeţul Tulcea a fost în anul 2020, atunci când medicii DSVSA au confirmat un caz de gripă aviară la o pasăre sălbatică găsită moartă pe lacul Parcheş.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Strigător la cer! Elevii de la școala de Poliție din Cluj-Napoca au găsit viermi în mâncare.

Trei persoane ar putea fi judecate în baza Legii „Anastasia”, după ce au provocat accidente mortale de circulaţie

abonare newsletter