Actualitate

O lebădă din zona lacului Gilău-Someșu Rece, suspectă de GRIPĂ AVIARĂ. Ce măsuri pregătesc autoritățile

Comitetul localde combatere a bolilor Cluj s-a reunit astăzi pentru a aproba un plan de măsuri pentru a stopa răspândirea gripei aviare în județ.

O lebădă din zona lacului Someșu Rece, suspectă de GRIPĂ AVIARĂ. Ce măsuri pregătesc autoritățile O lebădă din zona lacului Someșu Rece, suspectă de GRIPĂ AVIARĂ. Ce măsuri pregătesc autoritățile

 

Autoritățile locale sunt în alertă după ce o lebădă din zona lacului Gilău-Someșu Rece este suspectă de gripă aviară. În ședința de astăzi, se pregătesc măsuri precum:


  • Monitorizarea transporturilor de păsări pentru depistarea eventualelor transporturi fără documente sanitar veterinare care să ateste strarea de sănătate a acestora.
  • Monitorizarea păsărilor sălbatice din județul Cluj și transmiterea operativă a informațiilor privind cazurile de mortalități.
  • Verificarea târgurilor din localități pentru respectarea interdicției de comercializare a păsărilor.

DSVSA Cluj și DSP Cluj încearcă astfel să prevină o infectare în masă a păsărilor din județ. În luna ianuarie, a fost confirmat un focar de gripă aviară într-o fermă comercială de rațe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg în Ungaria. Efectivul afectat a fost de de 37.462 de păsări. Autoritățile maghiare au inițiat masurile de urgență, inclusiv uciderea întregului efectiv de păsări și implementarea conformă a zonelor de protecție (3 km) și supraveghere (10 km), aferente noului focar.

Zona de supraveghere (10km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar de gripă aviară a inclus 8 localități din județul Satu Mare, respectiv Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian. 


Tot în cadrul ședinței de astăzi se discută și măsurile care se vor aplica în localitatea Rotunda, acolo unde ar exista suspiciuni de pestă porcină africană.

CITEȘTE ȘI:

Focar de gripă aviară transmisibilă la om în Ungaria, la granița cu România. Localități din Bihor, în „zona de supraveghere ”

Alertă în România, după ce a fost depistată gripa aviară

abonare newsletter