Național

Lege nouă. Foștii colaboratori ai Securității și condamnații NU mai pot fi decorați de statul român.

Legea prin care decorațiile statului român nu mai pot fi conferite foștilor colaboratori ai Securității și a persoanelor care au fost condamnate a fost promulgată.

Ceremonie de decorare, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis / Foto: captură video - Facebook - pagina Administrația Prezidențială a României Ceremonie de decorare, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis / Foto: captură video - Facebook - pagina Administrația Prezidențială a României

 

 


Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea potrivit căreia decoraţiile statului român nu pot fi conferite cetăţenilor care au fost lucrători sau colaboratori ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi de poliţie politică şi nici cetăţenilor care au fost condamnaţi la pedeapsa privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecătorească.

 


Actul normativ modifică legea privind sistemul naţional de decoraţii al României în ceea ce priveşte condiţiile în care cetăţenilor nu le pot fi conferite decoraţii ale statului român.

„Decoraţiile nu pot fi conferite cetăţenilor pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, prin care se constată că au fost lucrători sau colaboratori ai Securităţii şi au desfăşurat activităţi de poliţie politică, precum şi cetăţenilor pentru care există o hotărâre judecătorească rămasă definitivă de condamnare la pedeapsa privativă de libertate, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea de drept sau reabilitarea judecătorească”, prevede legea.


Conform expunerii de motive a actului normativ, persoanele care sunt onorate cu distincţiile statului român trebuie să fie „de înaltă calitate morală” şi asupra lor „nu trebuie să planeze nicio umbră de îndoială”. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Eurobarometru: Şapte din zece români consideră că apartenenţa la UE aduce beneficii României

Sondaj. În caz de război, 20% dintre români ar emigra. Peste 70% din populație consideră că ţara noastră nu ar trebui să iasă din UE şi NATO.

Ultimele Stiri
abonare newsletter