Național

„Legământ cu Blestem”, semnat de Mitropolitul Olteniei, viral pe internet: „Nimeni să nu mai coboare la această biserică”

Un document semnat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, și de Onisifor Petrescu, starețul Mănăstirii Frăsinei, a ajuns viral pe rețelele de socializare și a provocat dezbateri intense între internauți.

Un document semnat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, și de Onisifor Petrescu, starețul Mănăstirii Frăsinei, a ajuns viral pe rețelele de socializare și a provocat dezbateri intense între internauți/ Foto: Manastirea Frasinei - Facebook Un document semnat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, și de Onisifor Petrescu, starețul Mănăstirii Frăsinei, a ajuns viral pe rețelele de socializare și a provocat dezbateri intense între internauți/ Foto: Manastirea Frasinei - Facebook

 

 


 

Potrivit unui document publicat Arhiepiscopia Râmnicului intitulat „Document de Legământ cu Blestem”, semnat de Mitropolitul Olteniei Irineu și de starețul Mănăstirii Frăsinei (jud. Vâlcea), toți preoții și credincioșii, care vor intra de azi înainte într-o biserică din apropierea Mănăstirii Frăsinei despre care se spune ca ar fi fost construită pe un loc care a fost blestemat de Sfântul Ierarh Calinic, sunt anatemizați, scrie g4media.ro


 

„Hotâram în numele Sfintei Treimi ca de acum înainte și până la sfârșitul veacurilor, nimeni dintre monahi și cei hirotoniți, preoți sau diaconi, să nu mai coboare la această biserică și sa nu mai săvârșească vreo slujbă bisericească, molitvă sau dezlegare sau Sfântă Taină și nici vreo Sfântă Liturghie, să nu se mai oficieze în aceasta biserică sau în spațiile din jurul acesteia. Cei care vor încălca această hotărâre sa cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Calinic și sub blestemul nostru. De sunt clerici să se caterisească, iar de sunt mireni să se afurisească, iar este de este vreun preot de Mir și va încalca acest Legământ sa fie în aceeași osandă”, conține blestemul, potrivit documentului.


De precizat este faptul ca textul documentului este plin de greșeli gramaticale

În încheierea anatemei, Mitropolitul Irineu împreună cu starețul Mănăstirii Frăsinei spun că niciun cleric indiferent de ce rang bisericesc ar avea „să nu îndrăznească să dezlege această legătură cu blestem pus de noi”.


„Document de Legământ cu Blestem”/ Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Într-un răspuns pentru sursa citată anterior, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Vasile Bănescu a transmis că documentul este încă neoficial și că Mitropolia Olteniei urmează să ofere un comunicat.

Mănăstirea Frăsinei, un loc interzis femeilor

Potrivit istoriei locurilor, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a interzis în urmă cu mai bine de două secole intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatră. Sfântul ar fi luat această hotărâre în anul 1867 din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat.


Legenda spune că hotărârea a fost luată de episcopul Râmnicului, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica în 1867. Şi astăzi, în acest loc oamenii păşesc cu frică, iar femeile care îndrăznesc să ajungă în mănăstire au parte de cele mai mari nenorociri.

În această mănăstire, cunoscută şi sub denumirea de „Athosul românesc”, regulamentul Sfântului Calinic, unic în felul lui, de a nu se mânca niciodată carne în mănăstire, de a nu intra niciodată femei şi de a se face slujba la miezul nopţii până dimineaţa, este păstrat cu stricteţe.

CITEȘTE ȘI:

Tragedie în noapte de Înviere! Un preot a murit chiar în timp ce săvârșea slujba de Înviere

abonare newsletter