Național

Zeci de blindate turcești, destinate Ucrainei, au tranzitat România

O coloană de blindate turcești, destinate Ucrainei, a tranzitat România. Volodimir Zelenski a solicitat recent mai multe tancuri țărilor occidentale.

Blindate pentru Ucraina, pe șinele din România/ captură foto clashreport/twitter.com Blindate pentru Ucraina, pe șinele din România/ captură foto clashreport/twitter.com

 

 


În decembrie 2022, un tren cu zeci de vehicule blindate și transportoare de muniție a fost surprins circulând pe căile ferate din județul Cluj. Pe platformă au putut fi observate o serie de tancuri americane Abrams, dar și alte echipamente militare.

 


Miercuri, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu o garnitură de tren, unde pot fi numărate 42 de blindate turceşti Kirpi 4x4 MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), care a tranzitat România către Ucraina.

Blindate pentru Ucraina, pe șinele din România/ captură foto clashreport/twitter.com

Ucraina pregătește o ofensivă majoră 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat pregătirea unei ofensive majore în primăvară, dar a cerut tancuri ţărilor occidentale.


Preşedintele Joe Biden a confirmat transferul maşinilor de luptă a infanteriei Bradley Ucrainei. 

Bradley, de aproximativ 30 de tone, este folosit în misiuni de recunoaştere, sprijin de foc şi transportul unei grupe de infanterie. Are un tun de 25 mm, o mitralieră de 7,62 mm şi două lansatoare de rachete antitanc TOW. Armata SUA are în dotare peste 6.000 de vehicule din familia Bradley, informează monitorulapărării.ro


Și preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că va ajuta Ucraina cu maşina de luptă  AMX-10 RC, care este considerată un tanc uşor pe roţi, folosit la misiuni de recunoaştere şi sprijin de foc.

Miercuri, pe reţelele de socializare au apărut imagini cu o garnitură de tren, unde pot fi numărate 42 de blindate turceşti Kirpi 4x4 MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), care a tranzitat România către Ucraina. Kievul a semnat un contract cu Turcia pentru achiziţia a 150 de vehicule blindate cu protecţie la mine şi alte dispozitive explozive Kirpi, din care 50 au ajuns deja la infanteriştii marini ucraineni. Kirpi este o maşină de transport militari, dotată, în principal, cu o mitralieră de 7,62 mm sau 12,7 mm.


Statul român vrea o strategie clară privind capabilitățile militare, astfel încât să știe exact pe ce trupe aliate se poate baza pentru orice potențială intervenție. România face demersuri pentru întărirea Flancului Estic al NATO. Astfel, țara noastră susține necesitatea unui număr sporit de militari și echipamente, potrivit declarației președintelui Iohannis de la finalul lui noiembrie 2022, după întrevederea avută cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

CITEȘTE ȘI:

Transport de tancuri americane și muniție pe calea ferată din Cluj

Ultimele Stiri
abonare newsletter