Național

Termocentrala Mintia, cumpărată cu peste 91 milioane de euro de o firmă irakiană

Termocentrala Mintia a fost achiziționată cu 91,2 milioane de euro, în urma finalizării tranzacției deschise în vară de firma irakiană Mass Global Energy, care a achitat integral, marți, suma contractuală.

Termocentrala Mintia, achiziționată de o firmă iarkiană/ captură foto Virgil Popescu Facebook.com Termocentrala Mintia, achiziționată de o firmă iarkiană/ captură foto Virgil Popescu Facebook.com

 

 


Centrala termoelectrică de la Mintia (Deva), județul Hunedoara, are un nou proprietar. 

 


Aceasta a aparținut Complexului Energetic Hunedoara SA și a fost valorificată prin licitație publică. Tranzacția a fost realizată în două etape. 

CITEȘTE ȘI:
Clujana a capitulat în faţa concurenţei. Acționarii au decis intrarea fabricii în faliment

În luna august, noul proprietar a achitat 10 milioane de euro, iar marți, acesta a plătit și diferența de 81 de milioane de euro.


Tot în această dată, potrivit legislației în vigoare, părțile au semnat contractul de vânzare-cumpărare a unității, compania Mass Global Energy devenind proprietarul Termocentralei Mintia, potrivit unui anunț al societății Expert Insolvență SPRL, citat de economica.net

„Așa după cum am spus: Termocentrala de la Mintia nu va fi aruncată la fier vechi! Din contră, a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață - astăzi fiind achitată diferența sumei de până la peste 91 milioane de euro. 


Astăzi a fost făcut un nou pas pentru independența energetică a țării noastre. Îi doresc mult succes noului investitor și să finalizeze cât mai repede proiectul de la Mintia!”, a notat ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook. 

Licitația organizată în data de 26.08.2022 a fost a patra care viza valorificarea Termocentralei Mintia, unitatea fiind vândută la prețul de pornire de 91.236.832,87 de euro. Aceasta a fost și valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procesului de insolvență al Conplexului Energetic Hunedoara. Mass Global Energy a fost singura companie înscrisă și participantă la licitația din luna august. Firma irakiană a plătit atunci garanția de participare de 10 milioane de euro.


Termenul integral de plată, aprobat de creditori, a fost de 120 de zile de la data la care a avut loc licitația.  Compania irakiană a achitat suma de peste 81 de milioane de euro, după de Transelectrica și Transgaz au îndeplinit condițiile impuse de cumpărător, acordând avizele și autorizațiile necesare pentru începerea următoarelor investiții.

Noul proprietar și-a asumat să facă investiții de 1 miliard de euro. Acționarul CEH, Ministerul Energiei, a impus câteva condiții noului proprietar pentru relansarea producției de energie electrică la Mintia. Mass Global Energy are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze construirea unei capacități noi de producere a energiei electrice, cu o putere instalată de cel puțin 1.290 de MW, din care minim 800 MW să fie produși în bandă din gaze naturale și energie regenerabilă.

CITEȘTE ȘI:

Chiriașii nu mai sunt afectați! A fost eliminată oficial declarația pentru cei care au mai multe locuri de consum, pentru prețul plafonat la energie

Ministrul Energiei, despre „taxa pe soare”: „E fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă pentru prosumatori”

abonare newsletter