Economie

Chiriașii nu mai sunt afectați! A fost eliminată oficial declarația pentru cei care au mai multe locuri de consum, pentru prețul plafonat la energie

Declarația pentru prețul plafonat la energie pe care cei care au mai multe locuri de consum ar fi trebuit să o realizeze a fost eliminată oficial. Proprietarii și chiriașii nu vor mai fi discriminați.

Și chiriașii vor beneficia de prețul plafonat, fără să depună declarație pe propria răspundere / Foto: depositphotos.com Și chiriașii vor beneficia de prețul plafonat, fără să depună declarație pe propria răspundere / Foto: depositphotos.com

 

 


Clienţii casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă nu vor mai avea obligaţia de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat, potrivit unui proiect de OUG publicat marţi seara de Ministerul Energiei. Documentul modifică actul normativ privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

 


Vor trebui să depună în continuare această declaraţie pe proprie răspundere, pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie, clienţii casnici care folosesc aparate medicale, familiile cu minimum trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil.

„Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat”, se arată în nota de fundamentare.


Chiriași ar fi fost grav afectați

Înainte să se depună acest proiect de OUG, clienţii casnici ar fi beneficiat de preţul final plafonat doar la locurile de consum de domiciliu sau de reşedinţă ale clienţilor finali.

Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi una sau mai multe adrese de domiciliu trebuia să depună la furnizor o declaraţie pe proprie răspundere privind locuinţa la care beneficiază de preţ plafonat.


Astfel, proprietarii și chiriașii ar fi fost grav afectați:

„Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situaţiile speciale menţionate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preţ plafonat, nu ar putea beneficia de facilităţile oferite în lipsa unei eventuale declaraţii depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică”, se explică în nota de fundamentare.


Mai mult, prin aplicarea respectivei prevederi consumatorii casnici sunt trataţi diferit faţă de operatorii economici care beneficiază de facilităţile oferite de Legea nr. 357/2022 la toate locurile de consum, nu numai la un singur loc de consum.

„Este necesar ca toţi consumatorii casnici să poată beneficia de facilităţile stabilite prin actele normative în vigoare, să nu existe discriminări faţă de potenţialii beneficiari, să se evite situaţiile care ar putea conduce la afectarea consumatorilor cei mai vulnerabili, care nu deţin în proprietate o locuinţă, iar singurul criteriu care trebuie avut în vedere în acordarea facilităţilor oferite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se mai menţionează în document.

PSD Cluj: „Aplicarea legii ar fi introdus discriminări în rândul unor segmente de populație”

PSD Cluj s-a pronunțat încă de zilele trecute împotriva declarației, arătând că duce la discriminări, în special în cazul chiriașilor, iar formularea din lege este neclară.

„Partidul Social Democrat militează permanent pentru echitate și echilibru social, tocmai de aceea am solicitat colegilor din Coaliție eliminarea declarațiilor pe propria răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum. Legea actuală este foarte neclară, iar aplicarea ei introduce discriminări în rândul unor segmente de populație”, a declarat marți Alexandru Cordoș, președintele PSD Cluj, pentru monitorulcj.ro.

Totodată, PSD Cluj a arătat că o astfel de cerință creează probleme majore la nivelul furnizorilor de energie electrică în privința gestionării unui număr mare de declarații ce ar trebui depuse într-un termen foarte scurt. Nu în ultimul rând, în forma actuală, reglementarea descurajează economisirea de energie pentru categorii largi de cetățeni, ceea ce contravine politicii stabilite la nivelul Uniunii Europene, spuneau scoial-democrații.

„În același timp, această cerință ar produce o nouă criză în randul furnizorilor de energie electrică, deoarece aceștia ar trebui să gestioneze un număr extrem de mare de solicitari, într-un timp foarte scurt. Reglementarea acestei solicitări, propusă de PSD, este necesară, deoarece, pe lângă inechitatea pe care o produce în forma sa actuală, descurajează economisirea energiei pentru o larga categorie de consumatori, ceea ce contravine politicilor europene”, a mai arătat Alexandru Cordoș.

Prețul plafonat

Potrivit Legii 357/2022, aprobată în decembrie, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 - 31 decembrie 2022, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv.

Totodată, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienţi:

  • clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv; 
  • clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; 
  • clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere; 
  • clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

De asemenea, se va aplica un plafon de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh urmând ca pentru consumul de energie electrică ce depăşeşte 255 KWh/lună preţul să se stabilească de către fiecare furnizor.

Preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează în funcţie de cum se stabileşte cu furnizorul.

Preţul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale. 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Declarația pe propria răspundere pentru prețul plafonat la energie, eliminată pentru românii cu mai multe locuri de consum

Vezi ce categorii de consumatori trebuie să depună declarație pentru a beneficia de prețul plafonat la energie

Ultimele Stiri
abonare newsletter