Național

Orașul din România care revoluționează calitatea vieții: Trafic rutier închis și parcare gratuită pe durata festivalurilor în zona centrală

Model de bune practici: închiderea traficului rutier în zona Târgului de Crăciun și parcare gratuită în centru cu ocazia concertelor și festivalurilor. Un oraș din România a decis să acorde prioritate calității vieții. Din păcate, o măsură similară în Cluj ar putea bloca traficul din oraș.

Parcare gratuita la festivaluri și trafic inchis in centru/ foto: Ilie Bolojan Facebook.com Parcare gratuita la festivaluri și trafic inchis in centru/ foto: Ilie Bolojan Facebook.com

 

 


 

Echipa lui Ilie Bolojan din Primăria Oradea oferă câteva modele de urmat pentru un oraș preocupat de calitatea vieții cetățenilor săi. 

Astfel, autoritățile orădene au dispus închiderea traficului rutier din Piața Unirii, pentru mai bine de o lună de zile, începând de sâmbătă, 26 noiemrbie și până după Crăciun, adică 28 Decembrie, inclusiv. 


Administrația motivează hotărârea prin activitățile specifice desfășurării Târgului de Crăciun din acest an. Organizatorii așteaptă circa 10.000 de persoane/zi cu ocazia acestui târg.

Oradea: Parcare gratis în centru din 1 ianuarie 2023

Cu prilejul desfășurării festivalurilor sau concertelor în zona centrală a orașului, autoritățile au decis să suspende taxele de parcare începând de anul viitor, potrivit bihon.ro


Însă măsura se va aplica punctual, atunci când în centru sau în alte zone cu parcări etajate vor avea loc concerte, festivaluri sau alte tipuri de evenimente cu aflux mare de oameni, potrivit anunțului făcut, joi, de primarul Florin Birta.

Iar această decizie a fost înscrisă deja în proiectul de taxe și impozite pe anul viitor. Astfel, accesul în parcările publice ale orașului ar putea fi gratuite pe durata unor evenimente cu mare aflux de populație.


Tema parcărilor din Cluj, o provocare pentru autorități

Spre exemplu, în Capitala Ardealului tema parcărilor reprezintă o problemă acută, la care autoritățile încearcă să răspundă prin noi soluții, uneori prin taxe mai mari.

Și în municipiul Cluj-Napoca traficul rutier din zona centrală a fost restricționat cu prilejul desfășurării unor evenimente publice, precum Zilele Clujului. Însă menținerea acestui tip de restricții pe o durată mai lungă de timp ar paraliza mai multe artere din zona centrală (dar nu numai) a municipiului. Practic, configurația stradală nu permite închiderea traficului decât pentru o perioadă scurtă de timp și redirecționarea acestuia pe câteva artere secundare. 


De altfel, la începutul acestei luni, autoritățile clujene anunțau noi tarife pentru abonamentele de parcare din zona centrală a orașului, începând cu 1 ianuarie 2023.

În acest sens, Primăria Cluj-Napoca lansa în dezbatere publică proiectul ce prevede majorarea tarifelor cu 5,1%, adică indexarea cu rata inflației a tarifelor pentru abonamentele de parcare. 

CITEȘTE ȘI:

Bihorul depășește Clujul și înregistrează cea mai mare creștere economică din România

Ultimele Stiri
abonare newsletter