Național

Guvernul a aprobat cumpărarea a 20 de trenuri electrice prin PNRR. Vor lega direct Clujul de alte orașe mari din România

Guvernul a aprobat cumpărarea a 20 de trenuri electrice prin bani din PNRR. Sunt vizate legături directe între marile orașe din România, inclusiv Cluj-Napoca.

Guvernul a aprobat cumpărarea a 20 de trenuri electrice prin PNRR / Foto: Facebook/ Sorin Grindeanu Guvernul a aprobat cumpărarea a 20 de trenuri electrice prin PNRR / Foto: Facebook/ Sorin Grindeanu

 

 


Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, nota de fundamentare privind achiziţia de către Ministerul Transporturilor a 20 de trenuri electrice pentru călători.

 


Suma necesară pentru implementarea proiectului este de 184 de milioane de euro (184.000.000 de euro cu TVA), bani asiguraţi prin PNRR şi bugetul de stat, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Potrivit unui comunicat al Executivului, achiziţionarea de material rulant nou pentru transportul de călători va avea un impact semnificativ asupra nivelului calităţii serviciilor oferite, a siguranţei călătorilor şi îmbunătăţirii serviciilor de mediu, precum şi asupra costurilor şi a beneficiilor economice ale transportului feroviar de călători.


„Flota de 20 rame electrice se introduce pe întreaga reţea electrificată şi în proiect a fi electrificată şi sunt vizate legături directe între marile oraşe ale României. Introducerea ramelor electrice de lung parcurs RE-IR2 vizează creşterea eficienţei modului de exploatare a serviciilor de transport feroviar de călători, reducerea poluării şi creşterea confortului pe mai multe rute de pe reţeaua electrificată sau în curs de electrificare. Achiziţia trenurilor este necesară întrucât flota curentă de material rulant deţinută de operatorii de servicii feroviare a depăşit deja sau este pe cale să îşi încheie ciclul de viaţă, din acest motiv existând riscul ca, până în 2023, să nu mai existe nicio garnitură de tren disponibilă. În ultimii 15 ani, în România nu s-au făcut achiziţii de material rulant nou destinat transportului feroviar de călători”, se arată în comunicat. 

Clujul, legat de alte mari orașe din România

Prin Cluj vor trece două astfel de trenuri:


 •  Oradea - Cluj Napoca - Sighişoara - Braşov; 
 •  Cluj-Napoca - Alba Iulia - Simeria (Deva) - Târgu Jiu - Craiova - Calafat.

Cele 20 de trenuri electrice vor asigura transportul pasagerilor între marile oraşe ale României, pe următoarele rute: 

 • Oradea - Cluj-Napoca - Sighişoara - Braşov; 
 • Cluj-Napoca - Alba Iulia - Simeria (Deva) - Târgu Jiu - Craiova - Calafat; 
 • Braşov - Sfântu Gheorghe - Miercurea Ciuc - Bacău - Iaşi; 
 • Braşov - Sfântu Gheorghe - Miercurea Ciuc - Bacău - Suceava; 
 • Galaţi - Mărăşeşti (Focşani) - Bacău - Iaşi; 
 • Galaţi - Mărăşeşti (Focşani) - Bacău - Suceava; 
 • Galaţi - Brăila - Constanţa - Mangalia; 
 • Iaşi - Bacău - Mărăşeşti (Focşani) - Barboşi (Galaţi) - Brăila - Constanţa - Mangalia;
 • Suceava - Bacău - Mărăşeşti (Focşani) - Barboşi (Galaţi) - Brăila - Constanţa - Mangalia; 
 • Giurgiu - Bucureşti - Ciulniţa (Slobozia) - Călăraşi

Serviciile vor fi oferite iniţial pe liniile deja electrificate la momentul punerii în circulaţie a trenurilor, dar se vor extinde pe măsură ce vor fi electrificate şi alte rute (Cluj Napoca - Oradea, Bucureşti - Giurgiu, Constanţa - Mangalia).

CITEȘTE ȘI:

Clujul, legat cu trenuri ELECTRICE de Oradea, Brașov, Albă Iulia, Deva și Craiova!

Asociația Pro Infrastructură, răspuns pentru Grindeanu: „În România nu există linii unde trenurile pot atinge 200 km/h”

Ultimele Stiri
abonare newsletter