Napi Hírek

Augusztus elsejéig halasztaná a kormány a gyermekpénz megduplázása törvényének hatályba lépését

Csütörtöki ülésének napirendjére tűzött a kormány egy olyan sürgősségi rendelet-tervezetet, amely által augusztus elsejéig halasztják el a gyermeknevelési támogatás megduplázását előíró törvény hatályba lépését.

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter felidézte, hogy január 6-án hatályba lépett az államháztartási törvény, majd a 2020/14-es törvény, amely gyakorlatilag duplájára emeli a gyermekpénz összegét. Az előállt helyzet miatt a kormánynak a következő időszakban anyagi fedezetet kell találnia a megnövekedett gyermekpénz kifizetésére, a szükséges összeg ugyanis nem szerepel a költségvetésben.

Következésképpen sürgősségi kormányrendeletet kell napirendre tűzni, amely révén a gyermekpénz növelését előíró jogszabály hatályba lépését augusztus elsejéig elhalasztják – érvelt a szaktárca vezetője a csütörtöki kormányülés elején.


Ludovic Orban kifejtette, a 2020/14-es törvény „váratlan” megjelenése nagy problémát okoz, a gyermeknevelési támogatás összegének megduplázása több mint hatmilliárd lejes pluszköltséget jelent. Hozzátette, a kormány természetesen óhajtja a gyermekpénz növelését és meg is fogja emelni az összeget. A gyermekpénz különben január elsejétől már nőtt, éppen annak a PNL által indítványozott mechanizmusnak köszönhetően, amely az inflációhoz igazítja a szóban forgó támogatást – emlékeztetett a kormányfő.

„Látnunk kell, hogyan alakul a gazdaság, az állami bevételek, és a költségvetés-kiigazításkor egészen biztosan megnöveljük a gyermekpénz összegét” – ígérte Ludovic Orban.


Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: Ludovic Orban
Ultimele Stiri
abonare newsletter