Napi Hírek

Nagysebességű vasút Kolozsvár és Budapest között? „Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!”

A nagysebességű vasút témája folyamatosan előtérbe került az elmúlt 12 évben, szó volt már többször is a Bukarest – Kolozsvár – Budapest gyorsvonalról.

A román személyvonatok átlagsebessége 45 km/h alatt van, a tehervonatok sebessége pedig az átlagos 20 km/h alatt van, vallja Octavian Udriște, az első román mérnök aki felhatalmazást kapott a dízelmozdonyok vezetésére. A vasúti infrastruktúra mezején egyik legtapasztaltabb mérnök elmagyarázta, miért van szüksége Romániának villamos vonatokra, és miért nincs szükség a TGV-stílusú vonatok vonalainak építésére.

Jelenleg a román vonatok lassabbak, mint három évtizeddel ezelőtt, a különbség akár 30% fölé is emelkedhet. Ugyanakkor a 80-as évek vonatok hosszabbak és jóval gyorsabbak voltak, viszont közel sem voltak kényelmesek. Ezen túlmenően, míg Románia a forradalom után egyetlenegy vasútvonalat sem villamosított, más országok továbbra is támogatták a vasúthálózatok villamosítását.


A szakirodalom szerint három nagysebességű vonat létezik: a 300 km/h meghaladó sebességű, a 250–300 km/h közötti sebességű, illetve a modernizált, klasszikus vonalakon utazó, amely akár 250 km/h sebességet is eléri. „Az első két típus nem teszi lehetővé a klasszikus személy- és tehervonatok közlekedését, csak nehéz forgalom esetén indokolt, mivel a vonal kizárólag számukra szól, említhető itt Japán, Kína, Spanyolország vagy Franciaország” – mondta Octavian Udriște, a HotNews-nak adott interjúban.

Ha a Bukarest – Kolozsvár – Budapest gyorsvasútról beszélünk, akkor a modernizált, klasszikus vonalak legközelebbi példáját kell követni, Ausztriát, ahol a vonatok elérik a 230 km/h sebességet. „Az olyan országoknak, mint Románia, tudniuk kell addig nyújtózkodni, amíg a takaró ér. Meg kell értenünk, hogy nincs akkora vasútforgalmunk amely indokolhatná a dedikált vasútvonalakba való befektetést” – állítja a Vasúti Klub (Club Feroviar) tiszteletbeli elnöke.


„Nem folytatunk karbantartást, ezért omlott össze az infrastruktúra, mert nem rehabilitáljuk. Annak érdekében, hogy békésen aludjanak, a vezetők csökkentették a megengedett maximális sebességeket. A megengedett maximális sebesség csökkentése és a megnövekedett utazási idő miatt a vasúti szállítás már nem vonzó az utasok számára, akik mostmár a nagy távolságokat repülőgéppel, a rövid távolságokat pedig busszal teszik meg. Nem áll rendelkezésünkre elegendő mozdony és kocsi sem, mert nem tartottuk karban őket” – vallotta Octavian Udriște.

Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: Kolozsvar
Ultimele Stiri
abonare newsletter