Napi Hírek

RMDSZ tervezet: 2027-ig minden megyei jogú város terelőutattal kell rendelkezzen

Egy friss iktatásra kerülő törvénymódosító tervezet alapján a Romániai Közúti Infrastruktúrát Kezelő Társaság (CNAIR) 2027-ig kötelessége lesz minden megyei jogú város mellé terelőutat építeni.

A javaslatot egy RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezet keretében fogalmazták meg, amely módosításokat, illetve kiegészítéseket hoz a közúti rendszerről szóló 43/1997. számú sürgősségi kormányrendelethez. A tervezet kidolgozásában részt vett Benedek Zakariás képviselő, az infrastruktúra és szállításügyi bizottság tagja is, aki elmondta: hasonló jogszabály már eddig is volt érvényben, viszont határidő nem volt megszabva.

A javaslat szerint a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat köteles lenne a hiányosságokat az erre a célra kapott pénz kézhezvételétől számított 15 napon belül orvosolni. Továbbá az RMDSZ képviselői azt is javasolják, hogy az úttest alatt elhelyezkedő hidak javítását az útigazgató végezze, nem pedig a helyi hatóságok.


A legfontosabb módosító javaslat a terelőutakra vonatkozik: 2027-ig minden megyei jogú város (municípium) köré elterelő út vagy körgyűrű megépítését köteleznék. Benedek Zakariás udvarhelyszéki képviselő állítása szerint a rendelkezés számos erdélyi települést is érint, amelyek jelenleg nem rendelkeznek elterelő úttal. Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Gyergyószentmiklós, de Medgyes, Szászrégen és Segesvár is az érintett városok között szerepel.

Az RMDSZ képviselő elmondta: nagyon fontos ennek a módosításnak az elfogadása, ami határidőt is meghatároz, az eddigi helyzettel ellentétben. Benedek Zakariás a Maszolnak azt nyilatkozta: rendkívüli módon megnövekedett a forgalom az érintett városokban, így elsősorban a zajcsökkentés, a környezetszennyezés mérséklése miatt volna fontos elterelni az átmenő forgalmat. Továbbá fontos szempont volt az, hogy a városokon átmenő forgalom jelentősen rontja az utak állapotát, valamint az utak mentén található ingatlanokban is folyamatosan kárt okoz. Előbbi az önkormányzatok, utóbbi pedig a lakosság számára jelent anyagi terhet, állítja a képviselő.


Citește varianta în limba română a materialului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter