Napi Hírek

Csoma Botond: „Modosította az RMDSZ a kommunista rendszerben elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatát”

A kommunista rendszer ideje alatt elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatát szabályzó törvényt módosította az RMDSZ.

„A kommunista rendszer ideje alatt elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatát szabályzó törvényt módosította az RMDSZ úgy, hogy ezentúl az érintettek az Országos Tulajdonvisszajuttató Hatóság (ANRP) alárendeltségében működő Központi Kárpótlási Bizottság által kibocsátott döntéseket – az érintett ingatlan címe vagy földrajzi elhelyezkedése szerinti illetékes megyei törvényszéken – lehessen megtámadni. Idáig kizárólag csak a bukaresti törvényszék volt illetékes ebben”, állítja Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője.

A Szövetség törvénymódosító javaslatát a kéviselőház plénuma végső döntést hozó forumként szavazta meg, ugyanakkor a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM – Consiliul Suprem al Magistraturii) is jóváhagyta.


„Az eddig hatályban levő törvények értelmében például egy Kolozs megyei állampolgár, amennyiben úgy döntött, hogy megtámadja az ANRP döntését, ezt csak a bukaresti törvényszéken tehette meg. Így fölösleges utak megtételére kényszerült, valamint az ezzel járó többletkiadásokat is ki kellett fizesse. Az RMDSZ azt kérte, hogy az állam biztosítsa egyenlően a hatékony jogorvoslathoz való jogot és ez által az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést is minden állampolgára esetében”, pontosított Csoma Botond.

Citește varianta în limba română a materialului.

Etichete: Rmdsz Csoma botond
Ultimele Stiri
abonare newsletter