Monitorul Cartierelor

Piața 14 iulie, amenajată după un concept „smart”

Consilierii locali au aprobat în unanimitate, în ședința din data de 6 decembrie, indicatorii tehnico-economici pentru amenajarea Pieței 14 Iulie și a străzilor adiacente.

La baza proiectului de amenajare stau principiile walkable city/ oraș pentru pietoni și green city La baza proiectului de amenajare stau principiile walkable city/ oraș pentru pietoni și green city

 

 


Lucrările se vor desfășura pe o suprafață de 5.273 mp, la intersecția str. George Enescu, Alexandru Vlahuță, Sigismund Toduță, P-ța 14 Iulie și Giuseppe Garibaldi. Această zonă a cartierului Grigorescu, care va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative. Valoarea totală investiției este de 45.634.795 lei (cu TVA), iar durata de execuție este de 15 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor. 

 


În cadrul proiectului, va fi reamenajat un teren de sport cu suprafața de 292 mp, cu sistem de iluminat tip nocturnă, o zonă de joacă pentru copii ( un ansamblu de joacă mare, două leagăne și șase figurine), o zonă de fitness cu opt aparate și două mese de ping-pong. 

În piață va fi amplasată o toaletă smart, dar și sistem de iluminat – de tip smart – cu camere video încorporate, precum și cu sistem wireless, o stație de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice ȘI mobilier urban modern:  bănci semicirculare – 10 bucăți; bănci simple – 12 buc; bancă USB – 2 buc. Vor fi plantați 41 de arbori. Proiectantul este SC Garden Center Grup SRL


Piață „smart” și „walkable”

Conceptul de amenajare a Pieței 14 Iulie a fost prezentat în 2020 în cadrul unei dezbateri publice organizată de Primărie și Centrul de Inovare și Imaginație Civică. Această zonă a cartierului Grigorescu, care va fi amenajată pornind de la ideea că orașul trebuie perceput la nivelul pietonului, al transportului în comun și al mobilității alternative.

La baza proiectului de amenajare a unor străzi din Grigorescu, în proximitatea Pieței 14 Iulie, stau principiile walkable city/ oraș pentru pietoni și green city. Pe termen mediu și lung, prin programul de investiții „oraș pentru pietoni”, Primăria și-a propus ca astfel de proiecte să ajungă treptat în toate cartierele orașului. Un prim exemplu de succes este reamenajarea străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, prima stradă „smart” din România.


Proiectul de creștere și îmbunătățire a spațiului pietonal în zona cartierului Grigorescu a fost realizat de o echipă de arhitecți din cadrul Planwerk.

CITEȘTE ȘI:

Parcul 14 Iulie va fi reabilitat. Consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici

Ultimele Stiri
abonare newsletter