Monitorul Cartierelor

În sfârșit! Trotuare accesibile pentru cărucioare și marcate unde NU se poate parca în Gheorgheni

A început schimbarea. Trotuarele au început să fie modificate în cartierul Gheorgheni, pentru a permite accesul cărucioarelor, dar nu numai.

 

 


Au început să fie modificate trotuarele din Gheorgheni și coborâte lanivelul străzii. Astfel, ele vor permite accesul facil al cărucioarelor, un lucru de care mamele din Cluj-Napoca s-au plâns în nenumărate rânduri.

 


Totodată, s-au făcut și alte modificări la trotuar. Zona în care nu se poate parca este acum marcată cu linie dublă continuă. În fotografie, trotuarul este cel de pe strada Arieșului din cartierul Gheorgheni, Cluj-Napoca. 

Mamele se plâng de zonele inaccesibile pentru cărucioare

De-a lungul timpului, monitorulcj.ro a publicat numeroase articole despre acest subiect. Un material din luna octombrie 2020, arată că nemulțumirea părinților privind structura trotuarelor persista. 


Mamele din Cluj sunt nemulțumite de modul în care trotuarele sunt făcute, fiind că nu sunt accesibile pentru cărucioarele cu care își plimbă copiii sau pentru alte dispozitive pe roți.

Trotuarele nu sunt deloc facile pentru circulația cu cărucioare pentru copii, consideră o mamă care a răspândit ideea pe Facebook. A provocat mai multe mămici din Cluj să se alăture discuției și să își spună of-ul.


După cum se pare, mai multe mame din oraș au aceeași nemulțumire: trotuarele. Ele nu consideră că rampele orașului sunt gândite bine, iar uneori mai apare situația în care, ajunsă la intersecție, o mama cu copilul în cărucior, observă că lipsește trecerea de pietoni, ori există, dar nu este sincronizată cu rampele pentru urcare și coborâre. În unele locuri și aceste rampe lipsesc.

O întrebare care a ieșit în evidență, legată de subiectul cărucioarelor, este „Cât de des ți se întâmplă să fii nevoita să ieși pe carosabil pentru că pe trotuar nu există spațiu suficient?”. Întrebarea semnalează o problemă majoră, de interes. Din cauza mașinilor parcate sau a trotuarelor foarte înguste, o mamă și un copil intră în „depășire” pe partea carosabilă, fapt care poate să fie foarte riscant.


„Știu că există și alte probleme, poate unele chiar mai grave de atât, dar mi se pare ca într-un oraș smart, asa cum se dorește a fi, e necesar să avem lucrurile de baza bine puse la punct”, a spus inițiatoarea discuției, care dorea să realizeze o petiție în care să semnaleze nemulțumirile mai multor mame, destinată Primăriei Cluj-Napoca.

Foto: Adriana Cristian

CITEȘTE ȘI:

VIDEO. Cu mașina printr-un parc de copii din Cluj-Napoca. „Ne trebuie mai mult bun simț”

 

abonare newsletter