Monitorul Cartierelor

Clădirile istorice din Centrul Clujului, pline de graffiti. „Centrul orașului, un veritabil coteț”. GALERIE FOTO

Clădirile din Centrul municipiului Cluj-Napoca încă sunt pline de graffiti, cu toate că în anul 2020 a fost achiziționată o instalație mobilă ecologică pentru curățarea pereților. Scopul achiziției era de a „elibera” clădirile de graffiti.

 

 


Președintele USR Cluj, Iakob Attila, a publicat pe Facebook mai multe fotografii cu clădirile din centrul muncipiului Cluj-Napoca și în zona semi-centrală, pline de mâzgălituri și graffiti.

 


Cu toate că în urmă cu mai bine un an acestea trebuiau să dispară de pe pereții clădirilor din zona centrală a orașului, nimic nu s-a schimbat. Președintele USR Cluj a deschis centrul din Cluj-Napoca fiind un „coteț”: „«Centrul istoric al Clujului»...un veritabil coteț.”

Primăria Cluj-Napoca a achiziționat în urmă cu mai bine de un an o instalație mobilă ecologică pe bază de apă sau abur sub presiune, pentru curățarea clădirilor din zona centrală a municipiului.


Clădirile istorice ale Clujului au rămas pline de mâzgălituri și graffiti

Totuși, clădirile istorice ale Clujului au rămas pline de mâzgălituri și graffiti sau au fost umplute din nou cu acestea, deși Primăria susține că instalația ecologică a fost utilizată pentru curățarea lor.

„Lucrările de curățare graffitti/dezlipire afișe, curățare panouri publicitare pe domeniul public, curățare afișe de pe clădirile domeniului public au fost efectuate la inițiativa Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, pentru menținerea în stare operativă a bunurilor de pe domeniul public, fără a avea beneficii economice în urma acestor lucrări.


Utilajul de curățare, conform cărții tehnice, are un consum variabil de combustibil, stabilit în funcție de condițiile meteo, temperatura apei pentru spălare, timpul efectiv de intrare a utilajului în stare de folosință, durata efectivă de spălare și timpul dinaintea oprii utilajului”, a declarat pentru monitorulcj.ro Mirela Bălan, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Caracteristici tehnice ale instalației mobile de curățare a pereților de grafitti:


- Temperatura de lucru apă (la duza de ieșire) – reglabilă până
la 100°C
- Presiunea de lucru apă (la duza de ieșire) – reglabilă 0-200 bar
- Debit apă – 18 litri/minut
- Temperatura de lucru abur (la duza de ieșire) – 150°C
- Presiunea de lucru abur (la duza de ieșire) – 200 bar
- Debit abur – peste 10.000 litri/minut
- Raport abur/apă – 85%.

Lucrări de curățare, efectuate pe mai multe străzi din Cluj-Napoca

Instalația mobilă ecologică pentru curățarea pereților de graffiti a fost utilizată pe mai multe străzi din municipiu, susține Primăria:

„Lucrări de curățare graffitti/dezlipire afișe, curățare panouri publicitare pe domeniul public, curățare afișe de pe clădirile domeniului public au fost efectuate pe străzile: Str. Eroilor, Str. Moților, Str. Virgil Fulicea, Str. George Barițiu, Piața Lucian Blaga, Piața Muzeului, Str. Arany Janos, Regele Ferdinand nr.37, Str. Sextil Pușcariu nr.1 colț cu str. Vasile Goldiș, Fabrica de Bere, Pod Calvaria pe ambele parți, Hotel Victoria, Sala Polivalentă+Panouri publicitare, Stadion, Parcul central + Panouri publicitare, Casino, Cinema Mărăști”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ultimele Stiri
abonare newsletter