Monitorul Cartierelor

Câine legat în fața unui mall din Cluj, pentru 50 de minute. Jandarmii, chemați pentru că era abandonat „de câteva ore”

Un clujean s-a lăsat câinele, legat, în fața unui mall din Cluj pentru 50 de minute. Trecătorii au reclamat fapta la Jandarmerie.

 

 


Clujeanul a rămas surprins la întoarcerea din mall, văzând că este „așteptat de jandarmi” și o femeie care a reclamat faptul că animalul a fost abandonat de ore în șir.

 


Stăpânul câinelui susține că a fost plecat doar pentru 50 de minute, iar câinele nu ar fi făcut „ravagii” oricum, fiind dresat. Spre norocul său, a apărut la momentul potrivit, înainte ca animalul să fie transportat de acolo:

„Vă prezint un scurt background:


El este Tedy, un câine metis de ciobănesc german, în vârstă de șapte luni. Este vaccinat la zi, deparazitat, bine îngrijit, foarte bine educat și mai presus de toate, foarte iubit tatăl lui (eu). Eu cu Tedy suntem nedespărțiți. Mergem la lucru împreună, ne jucăm pe dealurile din Florești împreună, prin oraș împreună... You get the point! Deși nu are nicio problemă a sta singur acasă, preferă să fie pe afară, unde mai vede oameni, mașini etc. Are și timp pentru el când suntem acasă sau la lucru, unde doarme mai toată ziua ori dacă vrea merge afară din hala de producție unde tatăl lui lucrează și se joacă cu alți căini de pază care aparțin complexului industrial. Printre multitudinea de comenzi pe care Tedy le cunoaște și le stăpânește foarte bine există și comanda STAI! Asta pentru el înseamnă că va rămâne singur un timp, indiferent de locul în care se află și va trebui să stea până tatăl lui se întoarce. Acest lucru nu crează o problemă pentru el niciodată. O consideră mai mult o notă informativă decât o comandă. Nu latră, nu se agită, nu se panichează. Stă și admiră trecătorii ori uneori sapă o groapă, dacă terenul îi permite.  Odată întors tatăl lui, își rezumă liniștit plimbarea la pas, fără nicio grijă.

Azi după masă Tedy a plecat împreună cu tatăl său într-o plimbare pe jos, din Florești, zona Atelierul de Pizza, până la Vivo. Tatăl său avea de făcut cumpărături și s-a gândit să-l ia și pe Tedy. Alternativa ar fi fost ca Tedy să rămână singur, închis în casă, ceea ce (din nou) n-ar fi fost o problemă pentru el. La ora 17:40 Tedy a fost legat în fața unei intrări în complexul Vivo, unde a primit comanda STAI! Aproximativ 50 de minute mai târziu tatăl lui s-a întors și a văzut un jandarm și o femeie (care s-a făcut dispărută pe loc) lângă Tedy. În jurul său se aflau snacksuri, Lotto Classic sau ceva similar.


Problema:
După ce am fost legitimat, am fost informat de către autorități că «nu se face așa ceva». Aparent cineva făcuse o reclamație și reclamat era faptul că Tedy era abandonat acolo «de câteva ore», i s-a dat mâncare și se cerea o unitate de canisă care să vină să-l ridice”, a spus clujeanul.

Care este adevărata problemă?

Clujeanul care a povestit întâmplarea vede problema din altă perspectivă. El susține că nu faptul că animalul de companie a rămas singur timp de o oră a fost problema, ci câteva lucruri pe care femeia care l-a reclamat, le-a făcut, precum oferirea de gustări nesănătoase câinelui:


„Adevărata problemă:

- Tedy a primit o mâncare toxică pentru câini și foarte sărată. Nu doar asta, dar dacă tot i-a dat snacks-uri, cică ”mâncare” trebuia să-i dea și apă.  Mă bucur că nu i-a dat Pepsi sau o bere. Din fericire Tedy e tânăr și foarte bine întreținut, așa că rinichii lui vor trece peste asta destul de ușor. Dar dacă era în vârstă și diabetic?
 - Din fericire am ajuns la timp, întrucât jandarmii, după constatare intenționau să cheme o unitate de canisă să-l ridice. Acești oameni nu-l cunosc pe Tedy și nu-și iau riscuri. I-ar fi pus un laț în jurul gâtului și l-ar fi bruscat într-un vehicul special.
- Tedy și-ar fi petrecut noaptea departe de tatăl lui, neînțelegând de ce e închis într-o cușcă metalică și ținut acolo cu forța (lucru străin pentru el)
- Eu aș fi primit 4000 RON amendă pentru «abandonul câinelui» sau pentru «nu se face așa ceva» (exact aici n-am înțeles) + costurile de «cazare» și manipulare a lui Tedy.”

Un câine dresat nu are „nicio problemă să stea o oră să aștepte”

Stăpânul câinelui a explicat că oamenii care sunt crescători de câini sau dresori ștoi că nu există vreo problemă în a-ți lăsa câinele să aștepte „chiar și o oră”:

„Toți cei care sunt crescători de câini sau dresori cunosc faptul că un câine bine crescut, socializat și educat precum Tedy, nu are nicio problemă să stea chiar și o oră să aștepte. Înțeleg faptul că pentru cineva care nu are câine sau chiar dacă are, poate părea mult, însă doar dacă acel câine are anxietate de separare. Ori Tedy era cuminte, își vedea liniștit de treaba lui. Nu lătra, nu era agitat sau agresiv și în niciun caz nu părea neîntreținut”, a adăugat el.

Pe lângă aceste lucruri, clujeanul care a semnalat acest incident, se întreabă dacă chiar el a greșit sau persoana care a chemat jandarmii.

„Întrebările mele sunt:

- De ce tu (...) ai sunat Jandarmeria, să vină să-l ia pe Tedy? Orice magazin sau centru comercial care se respectă are un loc special amenajat pentru câini care așteaptă (...).E normal! Și să fie o oră de așteptat.
- De ce i-ai dat lui Tedy snacksuri? Ori de ce ai simțit tu nevoia să-i dai ceva?
- Bun! Dar dacă tot i-ai dat snacksuri și erai așa de îngrijorată de binele lui, de ce nu i-ai dat și apă? Voiai să vezi câtă sare încape în rinichii lui?”

CITEȘTE ȘI:

Câinele lovit de mașină pe strada Maramureșului, salvat de un clujean, a fost eutanasiat

 

Imagini de GROAZĂ surprinse pe Someș. O femeie și-a bătut câinele cu sălbăticie. VIDEO

 

abonare newsletter