Monitorul Cartierelor

Nevăzătorii din Cluj întâmpină probleme în traversarea unor străzi: „Solicit instalarea de semafoare acustice!”

Fiindcă nu pot să vadă când se schimbă culorile semafoarelor, nevăzătorii din Cluj-Napoca întâmpină probleme la traversarea unor străzi din municipiu. Ce e de făcut?

 

 


Un nevăzător deranjat de lipsa unor avertizări sonore la trecerile de pietoni din Cluj-Napoca a solicitat Primăriei să instaleze semafoare acustice.

 


El a menționat că a întâmpinat probleme la traversare la trecerile de pietoni de pe strada Dacia, podul Traian - Mihai Viteazu și pe strada Cloșca unde, cu toate că semaforul este nou, nu are avertizare sonoră.

„Sunt nevăzător și întâmpin probleme la traversarea unor străzi, neputând sesiza schimbarea culorii semaforului! De aceea, solicit instalarea de semafoare acustice la următoarele treceri de pietoni: pod Traian (strada Dacia), de asemenea pod Traian - Mihai Viteazu. Nici la noul semafor de pe str. Cloșca nu există avertizaresonoră! Mulțumesc anticipat!”, a scris nevăzătorul în solicitarea sa, pentru Primăria Cluj-Napoca.


Dispozitive acustice și suprafețe cu marcaj tactil pentru nevăzători

Chiar pentru situații de acest fel au fost montate dispozitive acustice și marcate suprafețe cu marcaj tactil pentru nevăzători la trecerile de pietoni. Totuși, pare că nu au fost instalate suficiente de astfel de dispozitive.

În anul 2020, la 45 de treceri de pietoni au fost montate dispozitive acustice pentru nevăzători. Marcajul tactil a fost realizat pe o suprafață de 554 metri pătrați. Primăria Cluj-Napoca a anunțat printr-un raport de activitate că va continua amplasarea acestor dispozitive pe drumurile clujene, dar va implementa și alte proiecte pentru creșterea siguranței persoanelor cu dizabilități.


Și alte măsuri au fost luate pentru siguranța tuturor pietonilor în trafic: „În scopul creşterii nivelului de siguranţă a participanţilor la trafic, a confortului riveranilor şi asigurarea unui mod sigur de traversare a pietonilor, au fost semaforizate 29 de treceri de pietoni şi trei intersecţii (Clinicilor-Iuliu Haţieganu, Calea Baciului-Valea Seacă; s-a realizat o semaforizare inteligentă pentru maşinişi tramvai la pasajul Calvaria)”, se arată în raport.

Alte sesizări legate de semafoarele din Cluj

Și alți clujeni s-au plâns de semafoarele din Cluj-Napoca, mai exact de durata prea scurtă a acestora. Un clujean a sesizat că la intersecția Splaiul Independenței și podul Garinaldi, durata culorii verde a semaforului durează doar 18 secunde, iar după un timp se formează coloane lungi de mașini, în jurul orei 16:30:


„As dori să sesiz că la intersecția Splaiul Independenței și podul Garinaldi din direcția arena-plopilor durata de culoare verde a semaforului dureaza doar 18 sec. Se formează coloane foare lungi după ora 16:30. Luna trecută, în data de 21, am mai sesizat acest lucru și s-a remediat problema și funcționa foarte bine fără coloane, dar de astăzi iar s-a redus timpul culorii verzi. Data trecută a apărut poblema din cauza unei pene de curent care a dat peste cap programul semaforului. Vă rog rezlvați problema”, a scris clujeanul într-o sesizare pe My Cluj.

CITEȘTE ȘI:

FOTO. Trotuarele ocupate de trotinete, „pistă cu obstacole” pentru persoanele nevăzătoare

 

Avarie la rețeaua de curent în tot Clujul. Semafoare și bariere nefuncționale, persoane blocate în lift

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter