Monitorul Cartierelor

Mai puține mașini în cartierul Mărăști? Finanțare europeană pentru reconfigurarea traficului

Consilierii locali din Cluj-Napoca au votat, în cadrul ședinței extraordinare de luni, un proiect de Hotărâre privind solicitarea de finanțare europeană pentru a reorganiza traficul în zona Mărăști.

Mai puține mașini în Mărăști? Finanțare europeană pentru reconfigurarea traficului în cartier Mai puține mașini în Mărăști? Finanțare europeană pentru reconfigurarea traficului în cartier

 

 


Cu aviz favorabil din partea tuturor Comisiilor, proiectul de Hotărâre privind aprobarea coridorului de mobilitate integrat pe Axa Est-Vest, cuprins între strada Aurel Vlaicu – strada George Coșbuc – Nodul N și linia de tramvai (Bucium – strada Fabricii) și străzile adiacente acestora a fost validat în unanimitate, cu 19 voturi „pentru”.

Finanțare între 7,5 și 25 de milioane de euro?

Considerat strategic și care sprijină transportul public în comun de călători, circulația bicicliștilor și a pietonilor, administrația locală dorește să depună o cerere de finanțare, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Nord-Vest, în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, pentru acest coridor de mobilitate integrat. Municipalitatea ar putea primi o finanțare care variază între 7,5 milioane de euro și 25 de milioane de euro.


Potrivit referatului de aprobare, municipalitatea este în curs de inițiere a procedurii de contractare a serviciilor de proiectare pentru un proiect de reamenajare a zonei Piața Mărăști și a străzilor adiacente, propus a fi implementat în viitoarea perioadă programatică 2021-2027. Pregătirea proiectului este justificată de corelarea și complementaritatea cu alte proiecte integrate, precum:

– realizarea de benzi dedicate – etapa 1 – Bld. 21 Decembrie 1989 (tronsonul dintre Piața Unirii și Biserica Sfântul Petru) – proiect finanțat și aflat în implementare prin POR 2014-2020;
– modernizarea Pieței Unirii – proiect finanțat și implementat deja prin POR 2014-2020;
– realizarea studiilor de urbanism (PUZ) și a documentațiilor tehnico-economice pentru amenajarea străzilor Calea Moților, Calea Mănăștur, strada Uzinei Electrice, strada Mărginașă – la momentul actual finanțate din buget local.


Conform proiectului de Hotărâre, Axa Est-Vest este coloana principală a sistemului de transport public, traficul congestionat fiind cauzat de vehiculele care stau în intersecții și care poate cauza un sistem public de transport lent și cu devieri majore de la programul stabilit. Această problemă scade eficiența, calitatea, dar și atractivitatea sistemului de transport public, justifică municipalitatea.

„Calmarea” traficului, piste de biciclete în Mărăști

Proiectul „Benzi dedicate pentru transportul public local – etapa II” propune un sistem amplu de benzi dedicate mijloacelor de transport călători, constând în amenajarea a circa 16,9 km (cale dublă) de benzi/căi dedicate pe Axa Vest-Est (Nodul N – strada George Coșbuc și strada George Coșbuc – strada Aurel Vlaicu), linia de tramvai (Bucium – strada Fabricii), strada Theodor Mihali – strada Al. Vaida Voievod – strada Observator – strada Frunzișului, strada Bucium.


Reamintim, că proiectul de reamenajare a Pieței Mărăști a fost propus și votat în cadrul programului de Bugetare participativă. Conform raportului de specialitate, tema de proiectare va cuprinde, printre altele, „calmarea”, eficientizarea și reducerea traficului motorizat în favoarea dezvoltării unei rețele atractive și sigure de trasee pietonale și cicliste, dar și crearea unui spațiu public liniștit, cu calități de recreere, comunicare și comerciale.

De asemenea, se dorește achiziționarea și instalarea stațiilor de reîncărcare a automobilelor electrice și hibride, crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de închiriere de biciclete (bike-sharing), plantarea de aliniamente de arbori și arbuști pentru reducerea consumului de energie electrică și implicit a gazelor de efect de seră, precum și crearea/modernizarea/extinderea sistemelor de management al traficului, inclusiv al sistemului de monitorizare video.


CITEȘTE ȘI:

August, luna inaugurărilor la Cluj-Napoca. Ce investiții vor fi finalizate în perioada următoare?

 

 

abonare newsletter