Monitorul Cartierelor

O stradă din Cluj-Napoca își schimbă denumirea! În cinstea cui va fi redenumită?

Consilierii locali din Cluj-Napoca urmează să dezbată un proiect de Hotărâre privind redenumirea străzii Alba Iulia în onoarea regretatei disidente anticomuniste Doina Cornea.

O stradă din Cluj-Napoca își schimbă denumirea! În cinstea cui va fi redenumită? O stradă din Cluj-Napoca își schimbă denumirea! În cinstea cui va fi redenumită?

În data de 4 mai s-au împlinit doi ani de la moartea Doinei Cornea, opozantă a regimului totalitar, cea care i-a făcut mândri pe clujenii în anii `80, atunci când reprezenta cu demnitate și curaj vocea poporului înlănțuit de dictatura comunistă. În semn de respect și pentru cinstirea Doinei Cornea, primarul Emil Boc, inițiatorul proiectului de Hotărâre, a propus redenumirea străzii pe care a locuit fosta disidentă, strada Alba Iulia.

Redenumirea străzii Alba Iulia, aflată în proximitatea zonei centrale, în cinstea Doinei Cornea are aviz favorabil atât din partea Comisiei pentru învățământ, cultură, culte, drepturile omului, minorități și societatea civilă, cât și din partea Comisiei județene de atribuire de denumiri Cluj, astfel încât doar votul consilierilor locali mai lipsește ca întregul demers să prindă contur.


M-am ținut de cuvânt cu Doina Cornea, ce am discutat de multă vreme. Am înaintat propunerea ca strada Alba Iulia să fie schimbată în strada Doina Cornea, acolo unde este viitoarea Casă Memorială Doina Cornea, ca o formă de respect pentru un om al României și un suflet drag al țării acesteia, care a avut curajul pe care mulți români nu l-au avut în vremurile acelea complicate din perioada comunismului. Este o formă minimă de respect pe care orașul o poate aduce pentru Doina Cornea”, a declarat Emil Boc, la începutul lunii mai.

CITEȘTE ȘI:


Emil Boc: „O stradă din Cluj-Napoca va purta numele Doinei Cornea”
 

abonare newsletter