Monitorul Cartierelor

Ambrozia, planta care aduce amenzi severe. Primăria îi roagă pe clujeni să o distrugă

Primăria municipiului Cluj-Napoca îi invită pe clujeni să contribuie la distrugerea unei plante dăunătoare.

Ambrozia, planta dăunătoare care aduce amenzi severe. Primăria îi roagă pe clujeni să o distrugă Ambrozia, planta dăunătoare care aduce amenzi severe. Primăria îi roagă pe clujeni să o distrugă

Administrația locală îi îndeamnă pe clujeni să contribuie la oprirea răspândirii buruienii Ambrozia. Clujenii trebuie să știe că au obligația distrugerii acestei buruieni de pe terenurile pe care le dețin, ambrozia fiind cea mai răspândită dintre speciile de buruieni. Aceasta produce o cantitate mare de polen, care conține multiple fragmente extrem de alergizante.

Ambrozia poate fi distrusă prin cosire manuală sau cu echipamente mecanice de tuns iarba

Potrivit unui comunicat remis de Primăria Cluj-Napoca, cele mai bune rezultate pentru distrugerea ambroziei se pot obține prin cosirea manuală folosind mănuși de protecție sau prin folosirea echipamentelor mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.


Responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale, care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora. Distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, aceștia având obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritatea administrației publice locale.

La prima verificare, proprietarii sunt avertizați. La a doua verificare, urmează amenzi usturătoare

Verificarea și constatarea nerespectării obligațiilor de combatere a buruienii ambrozia, precum și aplicarea sancțiunilor se face de către o Comisie mixtă constiuită prin Ordin al Prefectului. Comisia numită prin Ordin al Prefectului efectuează două controale pe teren. Primul control îl efectuează în perioada 1-15 iulie a fiecărui an, iar proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere sunt sancționați cu „avertisment”.


Cel de-al doilea control este efectuat de către comisie în perioada 16-31 iulie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment. În acest caz, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei, iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei.

CITEȘTE ȘI:


Primăria adună o „armată” de avocați în „războiul” pentru Parcul Observator. Șase dosare deschise în lupta pentru bani în Zorilor
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter