Monitorul Cartierelor

În cartierul Gheorgheni, toaletarea copacilor înseamnă mutilare - FOTO

Aproape în fiecare primăvară, asociaţiile de locatari şi Primăria Cluj-Napoca toaletează copacii. De multe ori, locuitorii spun că arborii sunt de-a dreptul ciopârţiţi. Cum comentează reprezentanţii autorităţilor locale modul în care sunt curăţaţi copacii de crengile uscate?

O clujeancă din cartierul Gheorgheni atrage atenţia asupra modului în care unele asociaţii de proprietari înţeleg că trebuie făcută toaletarea copacilor. Femeia spune că în urma aşa zisei toaletări, din unii arbori au mai rămas doar trunchiurile goale, fără crengi. “Vă rog insistent să opriţi lucrarile de toaletare excesivă a copacilor din cartierele Clujului şi reanalizarea lucrărilor cu ajutorul specialiştilor. Persoanele care fac momentan acest lucru nu par a avea nicio competenţă şi nici pe nimeni care să le dirijeze, fac acest lucru după bunul plac şi mutilează efectiv copacii, lăsând în unele cazuri doar nişte trunchiuri goale fără nici o creangă. Asta e masacrarea copacilor. Vă rog mult să luaţi măsuri. Ca locuitor al acestui oraş consider că ce se întâmplă este inadmisibil. Nu sunt absurdă, ştiu că copacii au nevoie de îngrijire şi de reducerea coroanei pentru a înlătura crengile moarte, dar de aici până la ce se întâmplă în cartierul Gheorgheni e cale lungă”, a scris clujeanca, într-o sesizare către conducerea Primăriei Cluj-Napoca.

În replică, angajaţii Primăriei au declarat că se toaletează maxim 25% din coronamentul arborilor. “Primăria realizează lucrări de toaletare a arborilor în colaborare cu o firmă specializată. Se toaletează maximum 25% din coronamentul copacului, iar în anumite cazuri, doar crengile care produc diverse pagube imobilelor. În paralel cu lucrările executate de Primărie, astfel de toaletări execută şi asociaţiile de proprietari, iar în general, acestea nu angajează persoane autorizate pentru astfel de lucrări”, au precizat reprezentanţii Primăriei.

abonare newsletter