EXTERNE

Un ministru austriac vrea controale la frontiere între țările UE: „Ne trebuie securitate, nu doar libertate de circulație”

Ministrul austriac de interne a pledat pentru controale la frontierele țărilor din Uniunea Europeană. El consideră că există nevoie de un echilibru între libertatea de circulație și nevoie de securitate.

Un ministru austriac vrea controale la frontiere între țările UE / Foto: Poliția de Frontieră Română

 

 


Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a pledat vineri pentru o politică mai puternică de control la frontierele din UE, apreciind că trebuie să existe un echilibru între nevoia de securitate şi libertatea de circulaţie în timp ce blocul comunitar dezbate politica sa privind refugiaţii, relatează agenţia DPA.

 


Înaintea unei reuniuni cu omologii săi din celelalte state ale UE, Karner a subliniat că nu este de acord să le fie transmis traficanţilor de migranţi un mesaj greşit, şi anume acela că „Europa este deschisă, Europa îi primeşte”.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Miniştrii europeni de interne s-au reunit vineri la Luxemburg pentru a dezbate mai multe puncte pe agendă, inclusiv un nou mecanism prin care migranţi sosiţi în statele UE mediteraneene vor fi relocaţi în alte ţări membre.


Ministrul austriac a subliniat nevoia consolidării frontierei externe a UE şi a susţinut de asemenea posibilitatea instituirii în viitor a unor controale la frontierele dintre statele UE. „Da, libertatea de circulaţie este importantă. Este o componentă esenţială a UE. Dar trebuie să asigurăm şi securitatea, iar aceasta este atât de importantă încât controalele la frontiere în interiorul UE pot fi necesare în unele situaţii”, a argumentat Gerhard Karner.

Ţara sa, dar şi altele membre ale blocului comunitar şi care fac parte din spaţiul Schengen, inclusiv Germania şi Franţa, au instituit timp de mai mulţi ani controale temporare la frontiere, invocând migraţia ilegală şi terorismul.


Curtea de Justiţie a UE a hotărât în aprilie că statele membre ale spaţiului Schengen pot prelungi astfel de controale doar în cazul unor ameninţări noi şi serioase la adresa ordinii publice sau a securităţii interne. 

CITEȘTE ȘI:

Avertisment pentru românii care pleacă în Grecia. Furtuni puternice și pericol de inundații, în acest weekend

Locuitorii din Shanghai, din nou în lockdown. Aproape 15 milioane de persoane în carantină

abonare newsletter