Externe

Transnistria denunță noi atacuri cu drone: „Au fost detonate patru dispozitive explozive”

Autorităţile autoproclamate din Transnistria, teritoriu separatist pro-rus din Republica Moldova, au denunţat sâmbătă noi atacuri cu drone de origine necunoscută.

Situaţia din Transnistria a început să devină tensionată la sfârşitul lunii aprilie, după o serie de împuşcături şi explozii în clădirile guvernamentale şi în infrastructură/ FOTO: depositphotos.com Situaţia din Transnistria a început să devină tensionată la sfârşitul lunii aprilie, după o serie de împuşcături şi explozii în clădirile guvernamentale şi în infrastructură/ FOTO: depositphotos.com

 

„În apropiere de localitatea Voronkovo (Vărăncău - n. red. ) din raionul Rîbniţa, pe locul unui fost aerodrom, au fost detonate patru dispozitive explozive”, a anunţat serviciul de presă al aşa-numitului minister transnistrean de interne pe contul său de Telegram, fără a preciza originea atacurilor.


 

Potrivit autorităţilor, „în seara de 6 mai, în jurul orei locale 21.40 (18.40 GMT), două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. O oră mai târziu, atacul a fost repetat”.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 

„O echipă de investigaţie operaţională lucrează la faţa locului. Experţii au adunat rămăşiţele dispozitivului exploziv”, a precizat ministerul, menţionând că nimeni nu a fost ucis sau rănit în incident.


Acesta a precizat că este al doilea atac în localitate, după incidentul din 5 mai, la ora locală 22:20 (19:20 GMT), când două dispozitive explozive au fost lansate de o dronă. Vărăncău se află la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Ucraina.

Situaţia din Transnistria a început să devină tensionată la sfârşitul lunii aprilie, după o serie de împuşcături şi explozii în clădirile guvernamentale şi în infrastructură, despre care responsabili locali susţin că au avut loc de pe teritoriul ucrainean.


Kievul a susţinut că a fost o operaţiune „sub steag fals” a Rusiei pentru pentru a acuza Ucraina de atacuri, precum şi de pregătiri pentru o ofensivă, în timp ce Rusia a calificat incidentele drept o încercare de a atrage acest teritoriu în conflictul armat din Ucraina.

Un comandant în războiul Rusiei din Ucraina a declarat recent că unul dintre obiectivele invaziei ruseşti este crearea unui coridor cu acces în Transnistria, care se învecinează cu oraşul ucrainean Odesa, aminteşte DPA.


Se estimează că Rusia are aproximativ 1.500 de soldaţi staţionaţi permanent în Transnistria pentru a monitoriza o încetare a focului, precum şi vechile depozite de muniţii şi depozite de arme.

Transnistria, regiune cu jumătate de milion de locuitori, majoritatea slavi, a rupt legăturile cu Republica Moldova după un conflict armat (1992-1993) în care a primit asistenţă din partea Rusiei.

În conformitate cu Acordul privind reglementarea paşnică a conflictului transnistrean, semnat în iulie 1992, Rusia a desfăşurat 2.400 de soldaţi pentru a asigura pacea în zonă, dar a redus acest contingent de-a lungul anilor, aminteşte EFE. Republica Moldova a cerut să adere la Uniunea Europeană, în timp ce Tiraspolul a cerut recunoaşterea independenţei sale după acest pas al Chişinăului.

 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cod roșu de alertă teroristă în Transnistria. Măsurile de securitate vor fi sporite

Atacurile din Transnistria, pornite de forțe pro-război din interiorul regiunii. Maia Sandu: „E o escaladare a tensiunilor”

EXPLOZIE la sediul Ministerului Securității de Stat din Transnistria

Ultimele Stiri
abonare newsletter