EXTERNE

Ucraina a completat chestionarul pentru aderarea la Uniunea Europeană. Statutul de țară a UE ar putea fi obținut în iunie

Kievul a completat un chestionar ce va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană să decidă cu privire la aderarea Ucrainei, a declarat Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Ucraina anunță completarea chestionarului pentru aderarea la UE. FOTO: Alain ROLLAND Copyright © European Union 2022 - Source : EP

 

 


Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie, promiţând un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al UE în urma invaziei ruse.

 


„Astăzi pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană. Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare. Ne aşteptăm ca recomandarea... să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în terenul statelor membre UE”, a declarat Jovkva duminică seara pe postul public de televiziune.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News


Jovkva a adăugat că Ucraina se aşteaptă să dobândească statutul de ţară candidată la aderarea la UE în luna iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European.

Consiliul European se va întruni în perioada 23-24 iunie, conform programului afişat pe site-ul său.


„În continuare, va trebui să începem discuţiile de aderare. Şi odată ce vom purta aceste discuţii, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE”, a declarat Jovkva.

CITEȘTE ȘI:

Peste 5 milioane de persoane au fugit din Ucraina, de la începutul războiului

Ultimele Stiri
abonare newsletter