Externe

Péter Márki-Zay, adversarul lui Viktor Orban la alegerile din Ungaria: „Nu Budapesta ar trebui să determine politica din Târgu Mureş, ci maghiarii de aici”

Péter Márki-Zay, adversarul lui Viktor Orban la următoarele alegeri din Ungaria, s-a aflat astăzi în vizită la Târgu Mureș.

Péter Márki-Zay, contracandidatul lui Viktor Orban la alegerile din Ungaria Péter Márki-Zay, contracandidatul lui Viktor Orban la alegerile din Ungaria

 

Candidatul opoziţiei pentru funcţia de prim-ministru al Ungariei, Péter Márki-Zay, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că nu Budapesta ar trebui să determine politica din Târgu Mureş, ci maghiarii de aici, el adăugând că este convins că UDMR va coopera cu guvernul ungar, indiferent de culoarea politică a acestuia.


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News



„Genul de campanie de defăimare şi propagandă mincinoasă pe care FIDESZ a desfăşurat-o în ultimii ani trebuie oprită, iar dacă nu are finanţatori, sperăm că va muri de una singură. Evident, UDMR va coopera cu guvernul maghiar din toate timpurile şi dacă noi vom câştiga alegerile, vor fi imediat deschişi la întâlnirea de care se feresc acum. Nu am nicio îndoială în această privinţă. Mai mult, UDMR a experimentat ce înseamnă să încerci să te opui FIDESZ-ului. Tocmai acest lucru vrem să îl eliminăm, să nu se decidă la Budapesta care reprezentanţi ai comunităţii maghiare de aici pot primi sprijin şi care nu. Cred că într-o ţară decentă şi onestă, fraţii noştri de peste graniţă nu trebuie să se teamă că o să piardă sprijinul financiar pentru că nu susţin partidul de guvernământ. Nu Budapesta ar trebui să determine politica din Târgu Mureş, ci maghiarii de aici”, a afirmat Péter Márki-Zay, într-o conferinţă de presă.

Péter Márki-Zay a adăugat că politica actualei puteri de la Budapesta a avut consecinţe grave în privinţa instigării maghiarilor unii împotriva altora, disensiunile politice reflectându-se inclusiv la nivel familiilor. El a mai subliniat că formaţiunile politice care îl susţin vor să demoleze această învrăjbire, respingând autocraţia şi acceptând pluralismul politic.

Candidatul opoziţiei din Ungaria se află într-un turneu electoral în oraşe din Transilvania, el participând şi marţi seara la o întâlnire politică la Cluj-Napoca. Mai mulţi lideri ai UDMR, printre care preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita, Covasna, Satu Mare şi Mureş, precum şi primarii municipiilor Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Satu Mare şi Târgu-Mureş au semnat o scrisoare deschisă publicată recent în care acuzau opoziţia din Ungaria de lipsă de implicare în problemele comunităţii maghiare din România şi îşi manifestau refuzul de a se întâlni cu Péter Márki-Zay în cadrul vizitei electorale pe care acesta o întreprinde în zona Transilvaniei.

Péter Márki-Zay este primarul oraşului Hodmezovasarhely din sudul Ungariei şi fondator al mişcării "O Ungarie pentru Toţi", el fiind selectat de către formaţiunile coaliţiei de opoziţie pentru a candida pentru funcţia de premier împotriva lui Viktor Orban, liderul formaţiunii FIDESZ şi care conduce guvernarea în ţara vecină din 2010.

În Ungaria vor avea loc alegeri generale pe 3 aprilie.

CITEȘTE ȘI:

ALEGERI parlamentare în Ungaria: VICTORIE categorică pentru partidul lui Viktor Orban. Prezenţă istorică la vot: peste 68%

Premierul Ungariei, Viktor Orban, vine la Cluj. Ce va discuta cu liderii UDMR în Transilvania

Ultimele Stiri
abonare newsletter