Externe

O jurnalistă din Rusia a intrat în emisie în direct cu un mesaj împotriva războiului. Tânăra a fost arestată. VIDEO

O jurnalistă de la televiziunea de stat din Rusia a transmis un mesaj împotriva războiului în direct, în spatele unei colege care citea buletinul de știri. Jurnalista avea un carton pe care scrie „Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint”.

O jurnalistă din Rusia a intrat în emisie în direct cu un mesaj împotriva războiului. Tânăra a fost arestată. VIDEO O jurnalistă din Rusia a intrat în emisie în direct cu un mesaj împotriva războiului. Tânăra a fost arestată. VIDEO

 

 


O femeie a pătruns pe neaşteptate, luni seară, în timpul celui mai urmărit buletin de ştiri televizat din Rusia cu o pancartă denunţând ofensiva militară din Ucraina, o scenă extrem de rară într-o ţară în care informaţiile sunt strict controlate.

 


ONG-ul pentru apărarea drepturile protestatarilor OVD-Info, care o prezintă pe această femeie drept Marina Ovsiannikova, angajată a postului, a raportat că ea a fost arestată şi dusă la poliţie.
 

Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News

 



Scena a avut loc în cursul principalului program de informaţii de seară al celui mai puternic canal de televiziune din ţară, Pervîi Kanal, numit „Vremia” (Timpul-n.red.), o întâlnire zilnică urmată de milioane de ruşi încă din epoca sovietică.

În timp ce cunoscuta prezentatoare Ekaterina Andreeva vorbeşte, în spatele ei apare Marina Ovsiannikova cu un carton pe care scrie „Nu războiului. Nu credeţi propaganda. Aici vă mint”. „Ruşii sunt împotriva războiului”, se mai putea citi pe pancarta pe care erau desenate drapelul Ucrainei şi cel al Rusiei.

Imperturbabilă, prezentatoarea a continuat să vorbească câteva secunde în timp ce protestatara scanda „Nu războiului”, apoi canalul a difuzat în grabă un reportaj despre spitale, încheind transmisia în direct din platou.


„Se desfăşoară o anchetă internă cu privire la acest incident”, a declarat laconic Pervîi Kanal într-un comunicat.

Potrivit agenţiei de presă Tass, tânăra ar putea fi urmărită penal pentru „discreditarea folosirii forţelor armate ruse”.


Puterea de la Moscova a făcut recent să fie votate recent mai multe legi care prevăd pedepse grele de până la 15 ani de închisoare pentru difuzarea a ceea ce autorităţile consideră a fi „informaţii false” despre armată.

Simpla utilizare a cuvântului război de către media sau persoane particulare pentru a descrie intervenţia rusă în Ucraina este pasibilă de urmărire penală.

Videoclipul incidentului a devenit viral pe reţelele sociale, numeroşi internauţi salutând „curajul extraordinar” al acestei femei, în contextul unei represiuni brutale împotriva tuturor formelor de disidenţă.

Într-un videoclip înregistrat anterior şi publicat de OVD-Info, Marina Ovsiannikova a explicat că tatăl ei fiind ucrainean şi mama ei de origine rusă, nu poate vedea cele două ţări ca pe inamici.

„Din păcate, am lucrat pentru Pervîi Kanal în ultimii ani, făcând propagandă pentru Kremlin. Mi-e foarte ruşine de asta astăzi”, a spus ea.

„Mi-e ruşine că am permis ca minciunile să fie difuzate la televizor, îmi este ruşine că am permis ca poporul rus să fie +zombificat+”, a adăugat ea.

În încercarea lor de a controla toate informaţiile despre conflict, autorităţile au blocat majoritatea media încă independente, precum şi principalele reţele de socializare, precum Twitter şi Facebook.

Ca urmare, majoritatea ruşilor au acces doar la versiunea oferită de guvern şi media controlate de Kremlin, printre care Pervîi Kanal, despre o „operaţiune militară specială”vizând „denazificarea" Ucrainei şi prevenirea unui „genocid”.

 

CITEȘTE ȘI:

Un jurnalist american, împușcat mortal în războiul din Ucraina

9 morți și 57 de răniți în urma unui atac aerian în Ucraina! Armata lui Putin a lansat peste 30 de rachete. VIDEO

La limita disperării. Opt bărbați din Ucraina au trecut granița României înotând, pentru a scăpa de război

abonare newsletter