Externe

Mark Rutte a fost ales secretar general NATO. Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

NATO l-a numit pe Mark Rutte în postul de secretar general al Alianței.

Mark Rutte a fost ales secretar general NATO|Foto: Mark Rutte Facebook Mark Rutte a fost ales secretar general NATO|Foto: Mark Rutte Facebook

 

 


Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit miercuri pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg, potrivit unui comunicat oficial difuzat în urma unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord.

Numirea lui Rutte devenise o formalitate după ce singurul său rival pentru acest post, preşedintele României, Klaus Iohannis, îşi anunţase săptămâna trecută retragerea candidaturii, în lipsa unei susţineri suficiente.


CITEȘTE ȘI: 
Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România va susține candidatura premierului olandez Mark Rutte.

„Consiliul Atlanticului de Nord a decis numirea prim-ministrului olandez Mark Rutte ca viitorul secretar general al NATO, pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg”, potrivit informării NATO.

Rutte îşi va asuma funcţia de secretar general începând de la 1 octombrie, când expiră mandatul dlui Stoltenberg după zece ani în fruntea Alianţei.


După ce şi-a declarat interesul faţă de acest post anul trecut, Rutte a obţinut de timpuriu sprijinul unor membri cheie ai Alianţei, în primul rând al Statelor Unite, dar şi al Marii Britanii, Franţei şi Germaniei.

Stoltenberg a afirmat că salută cu căldură numirea lui Rutte drept succesor al său.


„Mark este un adevărat transatlantist, un lider puternic şi un constructor de consens. Ştiu că plec lăsând NATO pe mâini bune”, a declarat el.

Rutte, care va părăsi scena politică din ţara sa după aproape 14 ani ca prim-ministru, este un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin şi un aliat ferm al Ucrainei.


El va avea în faţă provocarea de a asigura continuarea sprijinului aliaţilor pentru Kiev, în acelaşi timp cu a evita atragerea NATO într-un război direct cu Rusia.

Viitorul secretar general va trebui să se confrunte de asemenea cu o posibilă revenire a „NATO-scepticului” Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis și-a retras candidatura de la șefia NATO. România va susține candidatura premierului olandez Mark Rutte.

Ultimele Stiri
abonare newsletter