Externe

Toți cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie

Cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie.

Cetățenii români care ceruseră să fie evacuați de urgență din Noua Caledonie, din cauza violențelor fără precedent, au părăsit zona în siguranță/Foto: France 24 Cetățenii români care ceruseră să fie evacuați de urgență din Noua Caledonie, din cauza violențelor fără precedent, au părăsit zona în siguranță/Foto: France 24

 

 


Potrivit MAE român, cetățenii aflați în Noua Caledonia și care ceruseră să fie evacuați de urgență din cauza violențelor din arhipelag au părăsit zona în siguranță.

„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că în urma demersurilor complexe derulate prin intermediul Consulatului General al României la Paris şi al Ambasadei României la Canberra, în colaborare cu autorităţile franceze şi australiene, toţi cei şase cetăţeni români care solicitaseră sprijin pentru evacuare au părăsit Noua Caledonie”, arată sursa citată.


Astfel, un cetăţean român a fost evacuat miercuri, 22 mai, prin intermediul unei curse aeriene organizate de către autorităţile franceze, în colaborare cu cele australiene şi cele din Noua Zeelandă, cu destinaţia Australia.

Ceilalţi cinci cetăţeni români au părăsit teritoriul francez de peste mări sâmbătă, 25 mai. Dintre aceştia, doi au fost evacuaţi către Australia cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Australiene, ceilalţi trei fiind îmbarcaţi pe un zbor civil organizat de autorităţile franceze.


„MAE le adresează mulţumiri autorităţilor franceze şi australiene pentru întregul sprijin oferit în vederea evacuării cetăţenilor români din Noua Caledonie”, arată Ministerul de Afaceri Externe al României. 

Violențe fără precedent în Noua Caledonie

În continuare, aeroportul internaţional La Tontouta rămâne închis.


Preşedintele francez a efectuat joi o vizită surpriză în Noua Caledonie exprimându-şi speranţa privind o întoarcere „cât mai curând posibil (...) la pace, la calm, la securitate”, la o peste o săptămână de la începutul violenţelor fără precedent în 40 de ani în arhipelagul francez din Pacificul de Sud.

De la începutul violenţelor în arhipelagul francez, şase persoane au fost ucise, între care doi jandarmi. Circa 86 de poliţişti şi jandarmi au fost răniţi, potrivit ministerului francez de Interne. 


Teritoriul din Pacificul de Sud, cucerit şi colonizat în secolul al XIX-lea, este strategic pentru Franţa, care vrea să-şi întărească influenţa în Asia-Pacific, şi are bogate resurse în nichel, metal indispensabil pentru fabricarea vehiculelor electrice.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Imagini șocante cu tinere israeliene luate prizoniere de teroriștii Hamas în octombrie 2023, publicate de președintele Israelului. „Lumea trebuie să se uite la această atrocitate crudă”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter