Externe

Japonia, îndoliată de cutremurul de 7,6 grade. Numărul morților a crescut la 62 de persoane. „Nicio casă nu mai e în picioare” într-un oraș.

Cutremurul devastator din Japonia care s-a produs de anul nou a cauzat moartea a cel puțin 62 de persoane.

Cutremur în Japonia / Foto: captură ecran - News Nine Cutremur în Japonia / Foto: captură ecran - News Nine

 

 


Echipele de salvare din Japonia se confruntau miercuri cu o vreme extrem de nefavorabilă în timp ce continuau să caute supravieţuitori ai teribilului cutremur care a lovit luni centrul ţării, provocând moartea a cel puţin 62 de persoane, potrivit unui nou bilanţ provizoriu, informează AFP, scrie agerpres.ro.

Autorităţile au avertizat cu privire la ploi abundente pe tot parcursul zilei şi la posibile alunecări de teren în zona afectată, Peninsula Noto din prefectura Ishikawa, o fâşie de pământ lungă şi subţire care pătrunde în Marea Japoniei. „Atenţie la alunecările de teren până miercuri seara!”, a avertizat Agenţia meteorologică niponă (JMA).


Unele zone au devenit instabile în urma cutremurului principal care s-a produs în ziua de Anul Nou, la ora 16:10 (07:10 GMT), având magnitudinea 7,5, potrivit Serviciului de Prospectare Geologică al SUA (USGS), sau 7,6 conform JMA, dar şi a celor câteva sute de replici, unele puternice, şi a tsunamiului care a urmat, cu valuri de peste un metru, devastând coastele, drumurile şi casele de la malul mării.

Peste 31.800 de persoane s-au refugiat în adăposturi, potrivit autorităţilor, iar circa 34.000 de locuinţe din prefectura Ishikawa sunt în continuare lipsite de curent electric. De asemenea, multe dintre gospodării nu au apă curentă.

Masuhiro Izumiya, primarul din Suzu, a declarat că „practic, nicio casă nu mai este în picioare” în acest mic oraş situat în vârful Peninsulei Noto, potrivit televiziunii TBS. „Aproximativ 90% dintre case sunt distruse total sau aproape total (...). Situaţia este catastrofică”, a adăugat el.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Cutremur cu magnitudinea 7,6 în Japonia. A fost emisă avertizare de tsunami.

Posibile decese după cutremurul de 7,6 grade din Japonia. Un prim tsunami înregistrat pe coasta estică a Coreei de Sud.

abonare newsletter