Externe

Posibile decese după cutremurul de 7,6 grade din Japonia. Un prim tsunami înregistrat pe coasta estică a Coreei de Sud.

Un puternic seism produs luni în centrul Japoniei a declanşat avertizări pentru evacuarea unor zone de pe coasta de vest, a distrus mai multe clădiri și a lăsat fără curent electric mii de locuinţe.

Posibile decese după cutremurul din Japonia. Foto: Depositphotos.com Posibile decese după cutremurul din Japonia. Foto: Depositphotos.com

 

 


Două persoane şi-ar fi pierdut viaţa în urma unui cutremur cu magnitudinea 7,6 care s-a produs luni în prefectura Ishikawa din centrul Japoniei, a anunţat poliţia, transmite agenţia Kyodo, citată de Agerpres.

 


Cele două persoane au fost găsite fără semne vitale în oraşul Nanao din Peninsula Noto unde a fost localizat epicentrul seismului. Există, de asemenea, rapoarte referitoare la o clădire şi mai multe case care s-au prăbuşit în oraşul Wajima situat în apropiere, pe Peninsula Noto, au indicat guvernele locale şi pompierii.

Un incendiu major a izbucnit în Wajima în urma cutremurului care a fost resimţit într-o regiune extinsă de pe coastele Mării Japoniei.


Guvernul central a confirmat separat şase cazuri de persoane prinse sub dărâmături după prăbuşirea mai multor locuinţe din Wajima.

Forţele de Autoapărare din Japonia au desfăşurat personal în cadrul operaţiunilor de intervenţie la dezastru, ca răspuns la o solicitare din partea guvernatorului prefecturii Ishikawa.


Conform Agenţiei de Meteorologie din Japonia (JMA), seismul puternic s-a produs la ora locală 16:10 (07:10 GMT) la mică adâncime.

Un prim tsunami, pe coasta estică a Coreei de Sud

Cutremurul, cu magnitudinea preliminară 7,6 a declanşat un tsunami de aproximativ un metru de-a lungul unor zone costiere de la Marea Japoniei. În urma acestui cutremur, urmat de numeroase replici, JMA a emis avertizări de tsunami valabile pentru prefecturile costiere Ishikawa, Niigata şi Toyama. Rusia, Coreea de Sud şi Coreea de Nord au emis la rândul lor avertizări de tsunami.


O importantă avertizare de tsunami - prima emisă după cutremurul şi tsunamiul care au lovit nord-estul Japoniei în martie 2011 - a fost emisă iniţial pentru Ishikawa, însă ulterior a fost retrogradată.

Un prim tsunami a ajuns pe coasta de est a Coreei de Sud la ora 09:21 GMT, având o înălţime de 45 centimetri. Tsunamiul poate creşte după valurile iniţiale şi poate continua peste 24 de ore, a indicat agenţia de meteorologie din Coreea de Sud.

Coreea de Nord a emis avertizări de tsunami valabile pentru coasta sa de est după cutremurul din Japonia, precizând că valuri de până la 2,08 metri ar putea ajunge la ţărm, a relatat agenţia de presă Yonhap, citând postul de radio de stat nord-coreean.

Rusia a emis, de asemenea, avertizări de tsunami în oraşele sale din estul îndepărtat Vladivostok şi Nahodka.

Case disturse de cutremur

Mai multe case au fost distruse şi unităţi ale armatei au fost desfăşurate pentru a ajuta în cadrul operaţiunilor de salvare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshimasa Hayashi, adăugând că autorităţile încă evaluează amploarea pagubelor.

În comentariile adresate presei la scurt timp după cutremur, prim-ministrul Fumio Kishida i-a avertizat la rândul său pe locuitori să se pregătească pentru dezastre suplimentare. „Locuitorii trebuie să rămână în alertă pentru alte posibile cutremure şi îndemn populaţia din zonele în care se aşteaptă tsunami să evacueze cât mai curând posibil”, a spus Kishida.

„Fugiţi!” avertiza un mesaj galben strălucitor afişat pe ecranele televizoarelor, prin acesta locuitorii din anumite zone costiere fiind sfătuiţi să-şi evacueze imediat casele.

Imagini difuzate de media locale au arătat o clădire prăbuşindu-se într-un nor de praf în oraşul de coastă Suzu, dar şi o crăpătură uriaşă apărută pe un drum din Wajima.

Cel puţin 30 de clădiri s-au prăbuşit în Wajima, a relatat postul de stat NHK, citând departamentul de pompieri al oraşului.

Cutremurul a zguduit, de asemenea, clădiri din capitala Tokyo, situată la aproximativ 500 de kilometri de Wajima, pe coasta opusă.

Peste 36.000 de gospodării au rămas fără energie electrică în prefecturile Ishikawa şi Toyama, a declarat furnizorul de utilităţi Hokuriku Electric Power.

Servicii din domeniul transporturilor, suspendate

Serviciile feroviare de mare viteză către Ishikawa au fost suspendate, în timp ce operatorii de telecomunicaţii Softbank şi KDDI au raportat întreruperi ale serviciilor de telefonie şi internet în Ishikawa şi Niigata, potrivit site-urilor companiilor.

Compania aeriană japoneză ANA a întors din drum patru avioane care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama şi Ishikawa după cutremur, în timp ce Japan Airlines a anulat majoritatea zborurilor de luni către regiunile Niigata şi Ishikawa, în timp ce unul dintre aeroporturile din Ishikawa a fost închis.

Autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunţat că nu au fost identificate nereguli la centralele nucleare de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cinci reactoare active la centralele Kansai Electric Power Ohi şi Takahama din prefectura Fukui.

O serie de 21 de cutremure cu magnitudinea 4 sau mai mare au lovit centrul Japoniei luni în mai puţin de 90 de minute, a informat JMA.

Un cutremur puternic şi un tsunami au lovit nord-estul Japoniei la 11 martie 2011, lăsând în urmă aproape 20.000 de morţi, devastând oraşe şi declanşând un accident nuclear la Fukushima.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cutremur cu magnitudinea 7,6 în Japonia. A fost emisă avertizare de tsunami.

abonare newsletter