Externe

Henry Kissinger, secretar de stat al lui Richard Nixon, a murit la 100 de ani

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete controversate, a murit la vârsta de 100 de ani.

Henry Kissinger / Foto: depositphotos.com Henry Kissinger / Foto: depositphotos.com

 

 


Henry Kissinger, secretar de stat sub preşedinţii americani Richard Nixon şi Gerald Ford, a murit la 100 de ani, a anunţat organizaţia sa într-un comunicat de presă, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

 


Conform sursei citate, Henry Kissinger, un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, a murit în casa sa din Connecticut.

Evreu german născut pe 27 mai 1923 în Bavaria, Kissinger a fost o voce influentă timp de decenii după ce şi-a părăsit responsabilităţile în planul afacerilor internaţionale. Heinz Alfred Kissinger a fost naturalizat american la vârsta de 20 de ani. Fiu al unui profesor de şcoală, s-a alăturat contra-spionajului militar şi armatei americane, după care a urmat studii la Harvard, unde a şi predat.


Republicanul Richard Nixon l-a chemat la Casa Albă în 1969 în calitate de consilier pentru securitate naţională, apoi ca secretar de stat. A ocupat ambele funcţii din 1973 până în 1975. A rămas la Casa Alba și sub mandatul preşedintelui Gerald Ford, până în 1977. Atunci a iniţiat relaxarea în relaţia cu Uniunea Sovietică, dar şi dezgheţul în relaţia cu China lui Mao, în timpul călătoriilor secrete pentru a organiza vizita istorică a lui Nixon la Beijing, în 1972.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Ucraina ar putea deveni membru NATO, după încheierea războiului

Două şcoli evreieşti din Canada au fost vizate de focuri de armă - VIDEO

abonare newsletter