Externe

Țările din UE vor finanța cu 3,5 miliarde de euro înarmarea Ucrainei

Ţările UE au convenit miercuri să contribuie cu o nouă donaţie, de 3,5 miliarde de euro, la Instrumentul European pentru Pace, fond utilizat pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi a misiunilor militare în străinătate.

Ucraina/ Foto: Depositphotos.com Ucraina/ Foto: Depositphotos.com

 

 


Ţările UE au convenit miercuri să contribuie cu o nouă donaţie, de 3,5 miliarde de euro, la Instrumentul European pentru Pace (FEP), fond utilizat pentru finanţarea livrărilor de arme către Ucraina şi a misiunilor militare în străinătate.

 


Ambasadorii celor 27 de state membre au ajuns la un acord la Bruxelles, a anunţat Suedia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE. Înţelegerea va trebui să fie aprobată în mod oficial de miniştrii de externe în cadrul reuniunii lor din 25 iunie de la Luxemburg.

„Această decizie reafirmă angajamentul UE de a-şi sprijini partenerii în domeniul securităţii şi apărării”, a subliniat preşedinţia suedeză.


Suma iniţială de 5,7 miliarde de euro alocată pentru şapte ani acestui fond creat de statele membre în afara bugetului european a fost epuizată într-un an de conflictul din Ucraina. Statele membre au folosit banii pentru a finanţa armele şi muniţiile preluate din arsenalele lor şi trimise Kievului.

66% din finanțare este asigurată de Germania, Franța, Italia și Spania

Mecanismul este alimentat de contribuţii din partea statelor membre, iar 66 % din finanţarea sa este asigurată de Germania, Franţa, Italia şi Spania.


Este necesară unanimitatea pentru a aproba utilizarea fondurilor Instrumentului European pentru Pace pentru a le rambursa statelor membre 40% din valoarea armamentului livrat Ucrainei şi pentru a instrui personalul militar ucrainean.

Noua alocare de 3,5 miliarde de euro nu va fi utilizată exclusiv pentru înarmarea Ucrainei. O parte din fonduri vor fi utilizate pentru alte misiuni militare şi civile ale UE în străinătate, în special în Balcanii de Vest şi în regiunea Sahel.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

Foto: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Sprijin pentru Ucraina. Cluj-Napoca oferă un generator capabil să susțină funcționarea unui spital din orașul Kiev

10 copii și 7 mămici din Ucraina, cazați într-o localitate din Cluj

abonare newsletter