Externe

„Copacul lichid”, o soluție pentru combaterea poluării din orașe. Transformă dioxidul de carbon în oxigen

Copacul lichid este o instalație cu micro-alge (Chlorella vulgaris) care transformă dioxidul de carbon în oxigen.

Copacul lichid este o instalație cu micro-alge (Chlorella vulgaris) care transformă dioxidul de carbon în oxigen/ Foto: @yupthtexists - Twitter Copacul lichid este o instalație cu micro-alge (Chlorella vulgaris) care transformă dioxidul de carbon în oxigen/ Foto: @yupthtexists - Twitter

 

 


Ca eficacitate, face „munca” a doi copaci de zece ani, potrivit Newsweek, sau 200mp de gazon. 

 


Se numește Liquid 3 și a fost conceput de o echipă de cercetători de la Universitatea din Belgrad.

Copacul lichid a apărut în 2021

Conceptul de copac lichid a apărut de fapt la sfârșitul anului 2021, fiind dezvoltați de oamenii de știință de la Universitatea din Belgrad din Serbia. Denumite „LIQUID 3”, se spunea că rezervoarele ar fi primul foto-bioreactor urban din Serbia, conceput pentru a elimina dioxidul de carbon (CO2) din aerul orașului.


Rezervorul de 600 de litri (aproximativ 158 de galoane) este umplut cu micro-alge, care folosesc fotosinteza pentru a converti dioxidul de carbon în oxigen în același proces ca și copacii și alte plante, recoltând energie din lumina soarelui folosind clorofila.

„Microalgele înlocuiesc doi copaci de 10 ani sau 200 de metri pătrați de gazon”, a declarat Ivan Spasojevic, unul dintre oamenii de știință care lucrează la proiect de la Institutul de Cercetare Multidisciplinară de la Universitatea din Belgrad, într-un comunicat al United Nations Development Programme in 2021. 


Impactul copacilor lichizi asupra poluării aerului din zonele urbane

Copacul lichid oferă o soluție nouă și eficientă pentru sechestrarea gazelor cu efect de seră în zonele urbane cele mai poluate din Belgrad. 

Cel mai recent raport al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) afirmă că nivelul gazelor cu efect de seră din atmosferă trebuie să scadă cu 43% înainte de 2030 și cu 60% până în 2035 pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 1,5°C. Pentru a atinge aceste obiective, este esențială trecerea de la combustibilii fosili și utilizarea eliminării carbonului prin captare naturală și tehnologii inovatoare precum arborele lichid. 


Eficiența micro-algelor în blocarea CO2 este estimată a fi de 10 până la 50 de ori mai mare decât a copacilor obișnuiți, ceea ce o face o soluție promițătoare pentru zonele urbane cu spațiu limitat pentru plantarea copacilor.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Clujul „luptă” împotriva schimbărilor climatice. Emil Boc: „Principalele surse de poluare sunt mașinile și construcțiile”

Poluare intensă a aerului de Revelion, la Cluj! Artificiile au eliberat praf de pușcă și coloranți: „Avem depășiri îngrijorătoare”

Ultimele Stiri
abonare newsletter