Externe

Război în Sudan. Ambasadorul Uniunii Europene a fost atacat în propria casă

Un conflict militar a izbucnit în Sudan după o lovitură de stat.

Apus deasupra capitalei Khartoum /FOTO:  Ahmed Rabea - Flickr Apus deasupra capitalei Khartoum /FOTO: Ahmed Rabea - Flickr

 

 


Ambasadorul UE în Sudan a fost atacat în casa sa din Khartoum, în contextul continuării luptelor violente din țară, după lovitura militară, potrivit BBC. Anunțul a fost făcut de înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, care nu a furnizat alte detalii despre atac și nici nu a menționat dacă ambasadorul a fost rănit sau nu.

 


„Securitatea locațiilor diplomatice și a personalului diplomatic este o responsabilitate principală a autorităților sudaneze și o obligație conform dreptului internațional”, a spus el.

În Sudan, violențele au continuat să escaladeze, deși au existat apeluri de încetare a focului, dar respinse de facțiunile rivale. Confruntările dintre armata Sudanului și gruparea paramilitară RSF au dus la moartea a cel puțin 97 de civili și rănirea altor 350.


Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că spitalele din capitala Khartoum se confruntă cu o criză de sânge și echipamente necesare pentru transfuzii. Luptele au început sâmbătă dimineață în capitala Khartoum și s-au extins în alte orașe din țară. Armata sudaneză, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, care este și liderul de facto al țării, și gruparea paramilitară RSF, condusă de Mohamed Hamdan Dagalo, zis Hemedti, se luptă pentru putere.

Imaginile din satelit arată că infrastructura din Khartoum a suferit deja daune în urma atacurilor aeriene. Podul Kobar a fost în flăcări după un bombardament, iar nori de fum au fost observați ridicându-se de pe aeroportul internațional din Khartoum.


Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Casa parohială din Copăceni, SPARTĂ în noaptea de Înviere! Hoțul a furat bijuterii de mii de lei

Salvamontiștii clujeni, la datorie și de Paști. Intervenții în zona de munte

Ultimele Stiri
abonare newsletter