Externe

Finlanda a fost desemnată „cea mai fericită țară din lume”. România a urcat patru poziții, până pe locul 24

Finlanda a fost declarată ţara cu cea mai fericită populaţie din lume pentru al şaselea an consecutiv, potrivit clasamentului World Happiness Report (Raportul Mondial al Fericirii), publicat luni.

Oameni fericiți / Foto: depositphotos.com Oameni fericiți / Foto: depositphotos.com

 

 


Raportul, care a analizat de această dată şi efectele generate de pandemia de coronavirus asupra bunăstării oamenilor, este alcătuit în fiecare an de oameni de ştiinţă din Statele Unite în baza unor sondaje de opinie realizate de Gallup Institute.

 


Potrivit raportului, locurile următoare din top 10 sunt ocupate de Danemarca, Islanda, Israel, Ţările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveţia, Luxemburg şi Noua Zeelandă, informează DPA. Austria şi Australia ocupă a 12-a, respectiv cea de-a 13-a poziţie, în timp ce Germania se află pe locul al 16-lea, înregistrând o coborâre de două poziţii în raport cu anul trecut. 

Două ţări afectate de război, Afganistan şi Liban, ocupă ultimele locuri în acest clasament.


România se află pe locul al 24-lea între cele mai fericite țări din lume (scor 6,589), în creştere cu patru poziţii faţă de anul trecut, când s-a clasat pe locul al 28-lea (scor 6,477).

Autorii raportului afirmă că fericirea oamenilor s-a menţinut „remarcabil de rezilientă” în pofida pandemiei de COVID-19, în contextul în care indicatorii medii globali înregistraţi în perioada 2020 - 2022 au fost la fel de ridicaţi ca cei din intervalul pre-pandemic 2017-2019.


Raportul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje de opinie în care oamenii sunt întrebaţi despre nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate în vederea evaluării se află Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News


 

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Cluj, oraș-pilot la nivelul UE privind neutralitatea climatică. Boc: „O viziune ca-n Amsterdam, Barcelona, Madrid, Roma”

Săraci, dar fericiți? România, între țările europene cu cea mai mică rată a depresiei

Ultimele Stiri
abonare newsletter