Externe

Rusia a decorat piloții care au doborât drona americană în Marea Neagră. Ministrul rus de externe : „Avioanele nu au avut contact cu drona”

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu i-a decorat pe cei doi piloţi ai avioanelor de luptă Su-27 care au interceptat și doborât o dronă americană în Marea Neagră.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu i-a decorat pe cei doi piloţi ai avioanelor de luptă Su-27 care au interceptat o dronă americană în Marea Neagră/ Foto: captură ecran video eucom.mil Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu i-a decorat pe cei doi piloţi ai avioanelor de luptă Su-27 care au interceptat o dronă americană în Marea Neagră/ Foto: captură ecran video eucom.mil

 

 


Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu i-a decorat pe cei doi piloţi ai avioanelor de luptă Su-27 care au interceptat o dronă americană în apropierea spaţiului aerian utilizat de Rusia pentru campania sa militară din Ucraina, a anunţat vineri ministerul de resort, relatează Reuters.

 


Drona s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioane de luptă ruseşti, în prima întâlnire directă cunoscută dintre Rusia şi SUA de la declanşarea războiului din Ucraina.

Anunţând distincţiile acordate, ministerul a repetat versiunea rusă a evenimentelor - contestată de Washington - conform căreia avioanele ruse nu au avut contact fizic cu drona.


CITEȘTE ȘI:
Primele imagini filmate de drona americană doborâtă de ruşi în Marea Neagră. Elicea dronei, vizibil deteriorată. VIDEO
Drona americană doborâtă de Rusia deasupra Mării Negre ar fi decolat de la o bază aeriană din România

„Ca urmare a unei manevre bruşte în jurul orei 09:30 (ora Moscovei), vehiculul aerian MQ-9 fără echipaj uman a intrat într-un zbor necontrolat şi a intrat în coliziune cu suprafaţa apei”, menţionează Ministerul Apărării de la Moscova.

De asemenea, acesta susţine că drona zbura cu transponderele oprite şi că încălca restricţiile privind spaţiul aerian pe care Rusia le-a făcut publice în legătură cu ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina.


Armata SUA susţine că avioanele ruse de luptă s-au apropiat de drona sa MQ-9 Reaper în timpul unei misiuni de recunoaştere deasupra Mării Negre în spaţiul aerian internaţional. Potrivit sursei citate, avioanele de luptă ruseşti au hărţuit drona şi au eliberat combustibil deasupra ei în timpul incidentului care a durat 30-40 de minute, iar apoi unul dintre ele a lovit o elice a dronei, provocându-i prăbuşirea. Pentagonul a dat publicităţii joi o înregistrare video editată de 40 de secunde în care poate fi văzut un avion rusesc apropiindu-se în aer de drona americană şi eliberând combustibil în apropiere de ea, iar apoi o elice avariată a aparatului de zbor. Şeful statului major al armatei SUA; generalul Mark Milley, a spus că incidentul demonstrează comportamentul tot mai agresiv al Moscovei.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Super-drona americană care l-a omorât pe liderul iranian Soleimani e la Câmpia Turzii

Ultimele Stiri
abonare newsletter