Externe

Cantitățile de plastic care ajung în oceane s-ar putea tripla până în 2040: „Avem nevoie de un tratat global puternic”

Cantităţile de plastic care ajung în oceanele de pe Pământ ar putea să ajungă la un nivel „fără precedent” în raport cu anul 2005 şi s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare.

/ Foto: pixabay.com / Foto: pixabay.com

 

 


 

Cantităţile de plastic care ajung în oceanele de pe Terra ar putea să ajungă la un nivel „fără precedent” în raport cu anul 2005 şi s-ar putea tripla până în 2040 dacă nu sunt adoptate măsuri suplimentare, potrivit unui studiu publicat miercuri, informează Reuters.


 

Aproximativ 171 de trilioane de particule din plastic pluteau în oceanul planetar în 2019, precizează un studiu examinat prin procedura peer-review şi coordonat de 5 Gyres Institute, o organizaţie americană care militează pentru reducerea poluării cu plastic.


Poluarea oceanelor ar putea să crească până în 2040

Poluarea marină cu plastic ar putea să crească de 2,6 ori până în 2040 dacă nu vor fi adoptate politici globale obligatorii din punct de vedere juridic, au prognozat specialiştii acestei organizaţii. Studiul a examinat datele privind poluarea cu plastic la suprafaţa apelor oceanice furnizate de 11.777 de staţii de monitorizare amplasate în şase regiuni marine majore în perioada 1979-2019.

„Am descoperit tendinţa alarmantă de creştere exponenţială a microplasticelor în oceanul global de la începutul acestui mileniu”, a declarat Marcus Eriksen, cofondator al 5 Gyres Group.


„Avem nevoie de un tratat global ONU puternic din punct de vedere legal despre poluarea cu plastic, care să oprească problema la sursă”, a adăugat el.

Microplasticele sunt deosebit de periculoase pentru oceane, contaminând nu doar apa, ci afectând şi organele interne ale vieţuitoarelor marine, care confundă particulele de plastic cu surse de hrană. Potrivit experţilor în domeniu, noul studiu arată că nivelul poluării cu plastic din oceane a fost subestimat.


„Cifrele arătate de acest nou studiu sunt uluitor de fenomenale şi aproape dincolo de puterea noastră de înţelegere”, a declarat Paul Harvey, cercetător şi expert în plastic la Environmental Science Solutions, un grup de consultanţă din Australia specializat în reducerea poluării.

ONU a început negocieri în vederea semnării unui acord privind limitarea poluării cu plastic în noiembrie 2022 în Uruguay, cu scopul de a formula un tratat obligatoriu din punct de vedere legal până la sfârşitul anului viitor. Organizaţia ecologistă Greenpeace consideră că în absenţa unui tratat global puternic, producţia de plastic ar putea să se dubleze în următorii 10-15 ani şi să se tripleze până în 2050. Un tratat internaţional separat a fost semnat duminica trecută pentru a contribui la protejarea biodiversităţii din apele internaţionale. 

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

Poluare intensă a aerului de Revelion, la Cluj! Artificiile au eliberat praf de pușcă și coloranți: „Avem depășiri îngrijorătoare”

Produsele din plastic de unică folosință nu mai pot fi introduse pe piață

Ultimele Stiri
abonare newsletter