Externe

Turcia ar putea introduce pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii care majorează excesiv chiriile. Măsuri drastice după cutremure

Autorităţile din Turcia ar putea introduce pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii care majorează excesiv chiriile, după ce cutremurele devastatoare au lăsat milioane de persoane fără locuinţă.

Consecințele cutremurelor din Turcia / Foto: @Husna_Says - Twitter

 

 


Autorităţile din Turcia analizează posibilitatea de a introduce pedeapsa cu închisoarea pentru proprietarii găsiţi vinovaţi de majorarea excesivă a chiriilor, după ce cutremurele devastatoare de la începutul lunii au lăsat milioane de persoane fără locuinţă, transmite Bloomberg.

 


Un oficial din apropierea acestui dosar a dezvăluit că Guvernul de la Ankara are în vedere pedepse cu închisoarea, de doi până la cinci ani, adăugând însă că nu există încă o decizie definitivă deoarece ar fi vorba de o majorare inacceptabilă a pedepselor. Oficialul a ţinut să îşi păstreze anonimatul pentru că acest plan nu a fost anunţat încă în mod public.

400.000 de noi locuinţe în decurs de un an

Însă aceste măsuri vin într-un moment în care Guvernul de la Ankara vrea să construiască 400.000 de noi locuinţe în decurs de un an în zona devastată de cutremure. Aproximativ 500 de contractori vor construi locuinţele, în cadrul unui program care ar urma să coste Guvernul Turciei zeci de miliarde de dolari, a dezvăluit un alt oficial.


La rândul său, ministrul turc al Mediului şi Urbanizării, Murat Kurum, i-a avertizat pe reprezentanţii sectorului construcţiilor faţă de creşterea preţurilor la materialele de construcţii, a informat un oficial de rang înalt.

Chiar înainte de cutremurele din 6 februarie, preţul locuinţelor în Turcia a crescut cu 56% în ritm anual în luna ianuarie, în condiţiile în care inflaţia a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Preţurile au continua să crească în mai multe provincii şi după seismul din 6 februarie care a provocat aproape 50.000 de morţi în Turcia şi Siria.


Anul trecut, Parlamentul Turciei a plafonat majorarea chiriilor la 25%, însă măsura expiră la 1 iulie 2023.

Luni, Banca Mondială a dat publicităţii un raport conform căruia cele două mari cutremure care au lovit Turcia în data de 6 februarie au provocat pagube fizice directe în valoare de 34,2 miliarde de dolari, însă costurile totale cu reconstrucţia şi redresarea care vor fi suportate de Turcia este posibil să fie de două ori mai mari. Conform celui mai recent bilanţ oficial, cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8, respectiv 7,5 grade, din data de 6 februarie au ucis peste 44.300 de persoane în sudul şi sud-estul Turciei. Seismele au distrus sau au deteriorat grav peste 170.000 de clădiri din unsprezece provincii ale Turciei.

CITEȘTE ȘI:

Turcia va extinde ancheta referitoare la constructorii care au încălcat normele de securitate la cutremure

Românii au devenit foarte interesați de asigurările de locuințe după cutremurele de ultimul timp

Ultimele Stiri
abonare newsletter