Economie

Românii au devenit foarte interesați de asigurările de locuințe după cutremurele de ultimul timp

Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut semnificativ, ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă.

Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut semnificativ, ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă/ Foto: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului - Facebook

 

 


Interesul românilor pentru asigurările de locuinţe a crescut semnificativ, ca urmare a evenimentelor seismice din ultima perioadă, arată o nouă analiză realizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), dată marţi publicităţii.

 


Astfel, în medie, în ultimele 3 săptămâni a fost înregistrată o creştere cu 170% a numărului de oferte emise pentru asigurările de locuinţe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. dar rămâne de văzut şi câte din aceste oferte se vor concretiza în perioada următoare în poliţe de asigurare.

CITEȘTE ȘI:
Cutremur cu magnitudine de 5,7 în România, marți! S-a simțit și la Cluj
Clădirile cu risc seismic din județul Cluj. Care sunt zonele cele mai expuse la cutremur?

La începutul anului 2023, circa 7,8 milioane de locuinţe din cele 9,6 milioane nu erau protejate de o asigurare.


„Practic, deşi cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuinţele lor, la nivel naţional, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază şi de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt deja protejate de o poliţă obligatorie PAD”, spune UNSAR.

Cele două tipuri de poliţe funcţionează complementar. Astfel, asigurarea PAD acoperă riscurile catastrofale de cutremur, inundaţie şi alunecare de teren, până la limita de 20.000 de euro sau 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei. O poliţă facultativă oferă un nivel suplimentar de protecţie, acoperind în plus şi riscuri precum incendiul, explozia, furtuna, vijelia, furtul sau vandalismul, locuinţa putând fi asigurată la valoarea ei reală. De asemenea, o poliţă facultativă poate oferi sprijin financiar şi în cazul unor situaţii precum: avariile accidentale ale instalaţiilor de apă, defecţiunile centralei termice, aparatelor de climatizare, daunele bunurilor electronice/electrocasnice, daunele produse vecinilor etc


„Asigurările nu previn producerea unor dezastre, însă ne pot oferi un sprijin financiar important, de care avem nevoie în cele mai dificile situaţii. Această creştere a interesului românilor faţă de asigurările de locuinţe poate însemna un plus de rezilienţă pentru familii şi pentru comunităţi în faţa unor situaţii dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O nouă replică a cutremurului din Gorj, cu magnitudinea de 4,1. Seismul s-a produs la o adâncime de 15 km

Emil Boc, despre cutremure: „Dacă am ajuns să-l simțim la Cluj, problema trebuie să fie și pe agenda noastră”

abonare newsletter