Externe

Președintele american Joe Biden, vizită surpriză la Kiev, în pragul împlinirii unui an de la invazie

Președintele american Joe Biden s-a aflat luni într-o vizită surpriză în capitala Ucrainei, Kiev.

Președintele american Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. FOTO: Volodimir Zelenski/ Facebook Președintele american Joe Biden, vizită surpriză la Kiev. FOTO: Volodimir Zelenski/ Facebook

 

 


Președintele american Joe Biden a efectuat o vizită surpriză la Kiev, luni, unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Vizita în capitala Ucrainei vine în contextul vizitei în Polonia, pentru întâlniri cu președintele Andrzej Duda, scrie The Guardian

 


Potrivit sursei citate, Biden ar urma să anunțe livrarea de noi armamente Ucrainei, dar și impunerea unor noi sancțiuni Rusiei, în urma vizitei. Casa Albă a emis o declarație de presă:

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea de un an a invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, sunt astăzi în Kiev să îl întâlnesc pe președintele Zelenski și să reafirm sprijinul nostru necondiționat și susținut față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Când Putin și-a lansat invazia în urmă cu un an, a crezut că Ucraina e slabă și că Vestul e divizat. A crezut că poate rezista mai mult decât noi. S-a înșelat amarnic.


Astăzi, în Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelenski și cu echipa sa pentru a purta discuții legat de sprijinul nostru față de Ucraina. Voi anunța o nouă rundă de livrări de echipament militar, în special muniție de artilerie, sisteme anti-tanc și radare de monitarizare aeriană care să ajute poporul ucrainean să se apere de bombardamente aeriene. De asemenea, săptămâna aceasta, vom anunța noi sancțiuni la adresa elitelor și companiilor care încearcă să alimenteze mașinăria de război a Rusiei”. 

Prezența președintelui american în capitala Ucrainei are loc cu doar patru zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Ucrainei. Președintele Joe Biden s-a întâlnit cu Volodomir Zelenski, în ziua în care Ucraina comemorează moartea a 107 persoane în timpul protestelor antiguvernamentale din 2014.

CITEȘTE ȘI:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs istoric în Parlamentul European

Ultimele Stiri
abonare newsletter