Externe

China va relaxa restricțiie împotriva COVID-19 și va renunța la carantina obligatorie la intrarea în țara

China va pune capăt pe 8 ianuarie carantinei obligatorii la sosirea în ţară, ultima restricţie majoră din cadrul strictei sale politici sanitare denumite „zero COVID”.

Virusul COVID-19 a apărut în China la finalul anului 2019 /FOTO: pixabay.com Virusul COVID-19 a apărut în China la finalul anului 2019 /FOTO: pixabay.com

 

 


Noua decizie intervine într-o perioadă în care China se confruntă însă cu o creştere bruscă a numărului de infectări după renunţarea la majoritatea restricţiilor sanitare la începutul acestei luni.


Începând din ianuarie, doar un test COVID-19 cu rezultat negativ, realizat înainte cu cel mult 48 de ore, va mai fi cerut pentru a permite accesul pe teritoriul chinez, a precizat luni seară într-un aviz Comisia Naţională pentru Sănătate, o instituţie care deţine statutul unui minister al Sănătăţii.

China este singura mare economie a lumii care continua să impună la sosirea pe teritoriul său perioade de carantină ce afectau turismul, deşi durata acestora a fost redusă în ultimele luni.

Comisia Naţională pentru Sănătate a declarat că nu mai consideră COVID-19 ca o „pneumonie”, ci ca pe o maladie „contagioasă” mai puţin periculoasă. Potrivit autorităţilor chineze, această nouă clasificare sanitară nu mai justifică măsurile de carantină.

Graniţele ţării au rămas aproape complet închise pentru cetăţenii străini începând din 2020. China a încetat de aproape trei ani să mai emită vize turistice, în timp ce legăturile aeriene internaţionale au fost puternic reduse.



Explozie a numărului de infectări


Din 2020, China impunea măsuri stricte, în numele unei politici denumite „zero COVID”, care a permis protejarea angajaţilor din sectoarele de mare risc şi a categoriilor de persoane cu rate mici de vaccinare. Guvernul de la Beijing a renunţat, fără preaviz, pe 7 decembrie, la majoritatea restricţiilor sanitare, în contextul nemulţumirii tot mai mari a populaţiei şi al impactului considerabil asupra economiei.

De atunci, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut exploziv, stârnind temeri legate de o posibilă mortalitate ridicată în rândul vârstnicilor, deosebit de vulnerabili în faţa COVID-19.
Spitalele sunt aglomerate, în timp ce medicamentele antigripale sunt mai greu de găsit în farmacii, într-o perioadă în care întreaga ţară învaţă să convieţuiască cu noul coronavirus.

Preşedintele chinez Xi Jinping a ordonat luni „construirea unui bastion” împotriva COVID-19 şi „protejarea vieţilor” din China. Declaraţia a reprezentat primul comentariu public făcut de preşedintele chinez după renunţarea la majoritatea măsurilor sanitare.

„Prevenţia şi controlul COVID-19 în China se confruntă cu o nouă situaţie şi cu noi sarcini”, a declarat luni preşedintele Xi Jinping.

Această relaxare a restricţiilor antiepidemice ar putea cauza moartea unui milion de persoane în următoarele luni, potrivit estimărilor formulate de mai multe studii occidentale. Duminică, China a anunţat că nu va mai publica statisticile zilnice asociate pandemiei de COVID-19. Acele date erau extrem de criticate întrucât erau total decalate în raport cu actualul val epidemic din întreaga ţară.

Potrivit bilanţului oficial, China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, a înregistrat doar şase decese provocate de COVID-19 după ridicarea restricţiilor. Acest bilanţ este mult subevaluat, potrivit mai multor experţi din domeniul sănătăţii.

 

CITEȘTE ȘI:

27 decembrie - Ziua internațională de pregătire în caz de epidemii

Propunere: Spitalul CFR Cluj, preluat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca pentru modernizare

abonare newsletter