Externe

533 de jurnaliști din toată lumea se află în închisoare. Numărul jurnaliștilor uciși, în creștere

Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare în ţările lumii a atins un nou record în 2022. Peste 500 de jurnaliști au fost închiși în mai multe închisori din lume.

Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare în ţările lumii a atins un nou record în 2022/ Foto: pixabay.com Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare în ţările lumii a atins un nou record în 2022/ Foto: pixabay.com

 

 


Numărul jurnaliştilor aflaţi în închisoare în ţările lumii a atins un nou record în 2022, 533, după ce anul trecut se înregistrase deja un nivel istoric (488), relevă bilanţul anual publicat miercuri de organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF).

Numărul jurnaliștilor uciși, în creștere

Numărul jurnaliştilor ucişi (57) este de asemenea în creştere, mai ales din cauza războiului din Ucraina, după ce fusese la un nivel 'istoric scăzut' în 2021 (48) şi 2020 (50). Mai mult de jumătate dintre jurnaliştii încarceraţi la data de 1 decembrie se aflau în detenţie în cinci ţări: China (110), Myanmar (62), Iran (47), Vietnam (39) şi Belarus (31).


Iranul este singura ţară care nu făcea parte din acest „sumbru palmares” anul trecut, subliniază RSF, care alcătuieşte acest bilanţ anual începând din 1995. De la începutul mişcării de contestare izbucnite în septembrie, 34 de jurnalişti li s-au alăturat celor aflaţi deja după gratii în Republica islamică.

„Regimurile dictatoriale şi autoritare îşi umplu accelerat închisorile încarcerând jurnalişti”, a denunţat Christophe Deloire, secretar general al organizaţiei de apărare a libertăţii presei.


Bilanţul alcătuit de RSF relevă şi numărul fără precedent al jurnalistelor aflate în închisoare, 78, faţă de 60 în anul precedent.

„Jurnalistele reprezintă de acum aproape 15% dintre (jurnaliştii) încarceraţi, faţă de sub 7% în urmă cu cinci ani”, arată RSF. 

CITEȘTE ȘI:

Un cameraman al postului Kiev Live TV, ucis în atacul asupra turnului de televiziune din Kiev

65 de jurnaliști au fost uciși în întreaga lume în anul 2017

Ultimele Stiri
abonare newsletter