Externe

Germania poate bloca intrarea Croației în Schengen dacă România nu e acceptată

Germania ar putea bloca intrarea Croației în Schengen, în cadrul Consiliului JAI, dacă nu va fi dat un vot și pentru aderarea României și Bulgariei.

Germania ar bloca accesul Croației în Schengen, dacă România nu e acceptată/Foto: Depositphotos.com Germania ar bloca accesul Croației în Schengen, dacă România nu e acceptată/Foto: Depositphotos.com

 

 


Monitorulcj.ro semnala, joi, că ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles.

Jurnalistul Jack Parrock, corespondent pentru o serie de publicații, printre care The Telegraph, The Times, Politico și Deutsche Welle, a scris pe Twitter că miniștrii de Interne reuniți în Consiliul JAI nu reușesc să obțină unanimitatea pentru aderarea României, Bulgariei și Croației la Schengen, informează Hotnews.ro


Acesta susțină că, din informațiile pe care le deține, Germania și Luxemburg ar amenința că vor bloca aderarea Croației la Schengen dacă nu va fi dat acordul și pentru România și Bulgaria.

Jurnalistul Jack Parrock: Germania ar putea bloca intrarea Croației în Schengen, dacă România nu e acceptată/ captură Jack Parrock Twitter.com

 


Aderarea României la Schengen este astăzi pe ordinea de zi a Consiliului JAI în care țara noastră intră cu sprijinul a 26 de state membre ale UE, însă cu veto-ul Austriei. Șansele unei răsturnări de situație aproape că nu există, în condițiile în care, în seara dinaintea reuniunii atât ministrul austriac de Interne, cât și cancelarul au transmis că nu au niciun motiv să se răzgândească, invocându-i pe cei 75.000 de migranți ilegali din Austria care nu au fost înainte înregistrați în nicio altă țară UE. Decizia în Consiliul JAI se ia cu unanimitate.

Cu toate acestea, peste 70% dintre români sunt de acord că sunt îndeplinite criteriile de aderare a României pentru intrarea în Schengen, potrivit unui sondaj de opinie la nivel naţional realizat de INSCOP Research.


Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Austria este singura ţară din UE care se opune intrării României în spaţiul Schengen. În cazul Bulgariei, opoziţia este exprimată şi de către Olanda.


Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE, iar un vot decisiv ar urma să fie dat joi, 8 decembrie 2022, în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Beneficiile aderării României în spațiul Schengen nu se rezumă doar la traversarea facilă a granițelor, ci comportă un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, în sfera economică. În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

FOTO: Depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Peste 70% dintre români spun că țara noastră trebuie să fie parte a Spațiului Schengen

Austria va bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Cancelarul Austriei anunță că se opune intrării României în Schengen: „E nevoie de mai mult timp”

Ultimele Stiri
abonare newsletter