Externe

Proteste violente în Iran. Peste 30 de persoane au fost ucise în luptele cu poliţia. VIDEO

Peste 30 de persoane au fost ucise în Iran în ultima săptămână, de la debutul manifestaţiilor reprimate de forţele de securitate şi izbucnite după decesul unei femei tinere după arestarea sa de către poliţie.

Peste 30 de persoane au fost ucise în Iran în ultima săptămână, de la debutul manifestaţiilor reprimate de forţele de securitate şi izbucnite după decesul unei femei tinere după arestarea sa de către poliţie/ FOTO: Twitter - @Nilo_ufar

 

 


Cel puţin 35 de civili au fost ucişi în Iran în ultima săptămână, de la debutul manifestaţiilor reprimate de forţele de securitate şi izbucnite după decesul unei femei tinere după arestarea sa de către poliţie, a indicat sâmbătă o agenţie de presă iraniană, transmite AFP.

 


„Televiziunea de stat a anunţat vineri seară că numărul persoanelor decedate în timpul recentelor revolte din ţară a trecut de 35, potrivit statisticilor neoficiale”, a anunţat Borna News, o agenţie de presă legată de Ministerul Sporturilor iranian.

Precedentul bilanţ oficial era de 11 morţi, dintre care şapte manifestanţi şi patru membri ai forţelor de securitate.


Autorităţile iraniene au arestat 739 de persoane, printre care 60 de femei, în nordul ţării, sub acuzaţia de participare la manifestaţiile izbucnite în urmă cu o săptămână, a anunţat sâmbătă agenţia de presă Tasnim.

Arestările au avut loc în provincia Guilan, potrivit comandantului poliţiei locale, generalul Azizollah Maleki.


Pe de altă parte, preşedintele Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă că Iranul trebuie să „acţioneze decisiv contra celor care se opun securităţii şi ordinii din ţară”,

În Iran, cei care încalcă sharia, legea islamică, se expun la amenzi sau chiar arestare, dar în ultimele luni militanţi civici le-au încurajat pe femei să renunţe la văl, în pofida campaniei autorităţilor împotriva „comportamentelor imorale”. Conform unor informaţii care au circulat online, Amini a fost arestată pentru că vălul nu stătea perfect pe cap şi erau vizibile câteva fire de păr.


Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

 

CITEȘTE ȘI:

Iranul neagă orice legătură cu atacatorul care l-a înjunghiat pe Salman Rushdie: „S-a expus mâniei şi furiei oamenilor”

Iranul va decide singur ce nivel de îmbogățire a uraniului îi va fi necesar (ministru)

Ultimele Stiri
abonare newsletter