Externe

Palatele Versailles şi Luvru „dau stingerea” mai devreme, pentru a reduce risipa de energie

După turnul Eiffel, a venit rândul palatelor Luvru şi Versailles să devanseze stingerea iluminatului.

Palatele Versailles şi Luvru „dau stingerea” mai devreme, pentru a reduce risipa de energie. FOTO: Depositphotos.com

 

 


Măsura este una „simbolică” ce are drept scop sensibilizarea populaţiei în ceea ce priveşte criza energetică, a declarat sâmbătă ministrul francez al Culturii, Rima Abdul Malak, potrivit AFP.

 


În această seară, Piramida Muzeului Luvru va fi stinsă la ora 23:00 în loc de 01:00 dimineaţa, a declarat ministrul, ca parte din măsurile similare adoptate de municipalitatea Parisului, care a decis săptămâna aceasta să stingă mai devreme luminile tunului Eiffel şi ale Hôtel de Ville - Primăria Parisului.

„Vom stinge de asemenea luminile de pe faţada palatului Versailles la ora 22:00 în loc de 23:00 săptămâna viitoare”, a adăugat ea.


„Simbolurile sunt importante pentru sensibilizarea populaţiei”, a estimat ea, adăugând că „aceste măsuri simbolice” nu sunt suficiente.

A făcut apel la măsuri concrete suplimentare în vederea tranziţiei ecologice în muzee, cinematografe, teatre şi „ansamblul locurilor culturale din Franţa”.


Muzeul parizian Orsay spre exemplu „a redus cu o treime consumul de energie doar prin schimbarea becurilor şi prin trecerea la LED. Încercăm să facem acest lucru în toate muzeele”, a precizat ministrul.

În ceea ce priveşte sălile de cinema, „discutăm despre înlocuirea proiectoarelor”. „Dacă vor trece pe proiectoare laser, pot reduce de şapte ori consumul de energie”, a mai adăugat ea.


Preţurile la energie au explodat în ultimele luni pe fondul invaziei ruse în Ucraina, iar numeroase state, persoane fizice, companii şi instituţii publice caută soluţii pentru reducerea consumului.

CITEȘTE ȘI:

Guvernul pregătește programul Rabla pentru becuri, pentru înlocuirea becurilor vechi

Ultimele Stiri
abonare newsletter